Curioși să descopere cum funcționează o bancă și de ce banii nu pot fi tipăriți în cantități nelimitate, 13 copii ai Școlii de Business de la Academia Prospera au participat la o lecție de educație financiară în incinta Sucursalei „Ștefan cel Mare” a maib. Despre funcțiile unei bănci, autenticitatea banilor, trecerea de la bancnote la banii virtuali și carduri le-a vorbit Diana Josan, Specialist training și dezvoltare în Departamentul Resurse Umane.
Diana este parte din echipa băncii de nouă ani, patru dintre care i-a petrecut realizând prezentări despre și pentru maib. În această perioadă a instruit în total peste 1000 de copii, adolescenți și angajați din toată țara, povestindu-le în cadrul lecțiilor interactive despre activitatea bancară, rolul banilor și procesele care pun economia unei țări în mișcare. Cea mai recentă experiență a sa a început cu o excursie prin sucursală, după care le-a captat atenția copiilor cu aparatele de numărat și de verificat bancnotele.
Diana Josan, Specialist training și dezvoltare, maib:
„În calitate de trainer sunt implicată din anul 2018, perioadă în care am avut ocazia să ofer maxim din cunoștințele mele pentru a ajuta noii angajați să se încadreze mai ușor în procesul de lucru. Însă, pe lângă instruirea echipei băncii, am organizat multiple lecții cu sute de copii din diverse instituții de învățământ, dornici de a face excursii inedite și de a călători împreună cu noi în lumea banilor.
Lecțiile cu ei sunt pe de o parte adevărate provocări, pentru că nu știi cu ce întrebări te pot surprinde, iar pe de alta – o plăcere maximă, pentru că de fiecare dată mă încarc cu energie pozitivă. În cadrul oricărei sesiuni organizate mă copleșesc emoțiile, dar ca prin minune dispar în câteva minute, atunci când ajungem să ne cunoaștem și devenim prieteni. Pentru a le capta atenția copiilor încerc să le redau informația cât mai aproape de înțelesul lor. Totodată, consider că pentru o lecție de educație financiară eficientă trebuie în primul rând să te simți sigur pe ceea ce spui și să o faci cu plăcere”.
Micii vizitatori au aflat inclusiv despre cum sunt păstrați banii în sacii speciali și au fost entuziasmați de posibilitatea de a avea propriul card bancar maib junior, asemănător cu cel al părinților. Și pentru că oricărui copil îi plac darurile, fiecare oaspete al lecției de educație financiară a primit o diplomă de participare și un set de cadouri.
Galina Alexandru, Business Trainer, Academia Prospera:
„Spunea cineva că o călătorie de 1000 de kilometri pornește întotdeauna cu primul pas. Tocmai din acest motiv, 2 grupuri ale Școlii de Business din cadrul Academiei Prospera au efectuat o primă vizită de lucru la maib, ca să cunoască „pe viu” sistemul bancar. Ne bucurăm că băncile se implică în educația financiară a tinerelor generații, astfel încât să creștem copii responsabili, care vor deveni adulți stăpâni pe propriile finanțe.
Cu siguranță, reprezentanții maib cunosc cel mai bine cum să le dezvolte copiilor abilități precum curiozitatea, implicarea și colaborarea prin învățarea experimentală: de la cunoașterea termenului de curs valutar, diferența dintre cumpărarea și vânzarea diferitor bancnote, sigilarea securizată a sacilor de bani, istoria și tezaurul băncii, lucrul cu mașinile de numărat și verificat bancnote, posibilitatea de a deschide în mod gratuit carduri maib junior, până la subiecte ce țin de politica monetară sau despre operațiunile bancare”.
Organizarea lecțiilor de educație financiară este o tradiție frumoasă în cadrul maib și una dintre componentele cheie a acțiunilor de responsabilitate social-corporativă ale băncii. Scopul activităţilor este de a participa la formarea tinerilor, de a-i face cunoscuţi cu noţiunile de bază ale lumii financiare moderne, cu serviciile şi produsele bancare, utilizând tehnologiile informaţionale de ultimă generaţie.
Împreună la nivelul următor!