Gestionarea eficientă a banilor și abilitatea de a economisi sunt aspectele educației financiare care formează obișnuințele financiare și care pot fi însușite încă din copilărie. Așadar, am invitat-o pe Natalia Nașco Filimon, Șefa Departamentului (Orchestrei) Carduri în cadrul maib, să le ofere copiilor și tinerilor câteva sfaturi pentru a economisi eficient.
În primul rând, în ceea ce ține de bani, copiii trebuie să cunoască patru principii importante:
- Banii se câștigă. Copiii e bine să învețe că banii se obțin prin muncă și efort.
- Banii se economisesc, pentru a ne ajuta să îndeplinim obiectivele importante. Copiii învață să fie mai răbdători, mai cumpătați, să facă alegeri, ținând cont de efectele pe termen lung al deciziilor etc.
- Banii se cheltuiesc pentru mici plăceri. Copiii învață ce sunt dorințele și nevoile, învață să negocieze, să estimeze valoarea unui anumit lucru etc.
- Banii se dăruiesc. Copiii învață să fie generoși, altruiști, realiști, echilibrați.
„Diagrama de economisire” – un instrument util și distractiv
Copiii gândesc „cu ochii”, adică vizual. De aceea, un instrument financiar contemporan, care este util, dar și interesant pentru copii, este „diagrama de economisire” – un tip de grafic care poate fi folosit pentru a încuraja economiile. Diagrama reprezintă autocolante care pot fi lipite pe un grafic de economii pentru a arăta câți bani au fost puși deoparte. Totodată, acestea pot fi folosite pentru a ajuta copilul să stabilească obiective săptămânale de economii.
Poți crea manual propria diagramă de stickere sau poți să mergi pe calea ușoară și să folosești aplicații dedicate. Pentru varianta în format fizic, ai nevoie doar de o bucată de hârtie și de un set de markere sau creioane colorate. Desenați împreună cu copilul un grafic de economii și adăugați notițe cu valorile economisite pe stickere adezive pentru a urmări progresul. Economiile i le poți oferi copilului în valoare monetară fizică sau prin operațiunea P2P de la cardul tău, la cardul lui maib junior.
Scopul bine definit și exemplul propriu vor pune baza educației financiare la copii
O altă metodă utilizată atât pentru copii, cât și pentru tineri este stabilirea unui scop și a unui buget propriu. Încearcă să motivezi copilul să ofere anumite servicii în familie și să-și țină propriul buget. De exemplu, până la vârsta de 7 ani îi poți procura un portofel frumos, unde copilul va putea să-și adune banii, iar după vârsta de 7 ani, când acesta este pregătit să perceapă banii electronici, îi poți deschide cardul maib junior, în tandem cu aplicația mobilă corespunzătoare. Astfel, vei putea monitoriza activitatea cardului și ghida copilul în direcția corectă.
De asemenea, se recomandă să motivezi copilul să utilizeze banii proprii în timpul vacanțelor sau în alte momente când își dorește să cheltuie la orice pas. Vei vedea că va începe să cheltuie banii mult mai conștient și să le aprecieze valoarea, iar lucrurile inutile și de prisos nu vor mai aduce risipă în bugetul său.
Totodată, un mare impact îl are și exemplul propriu, care le setează copiilor și tinerilor așteptările pentru viitor și le modelează comportamentul financiar. Așadar, iată câteva sfaturi care ar putea seta un bun exemplu:
- Asigură-te că remarcile tale din viața de zi cu zi sunt aliniate cu valorile tale.
- Experiențele copiilor de acum setează așteptările lor pentru viitor. Așadar, oferă o atenție deosebită alegerilor în privința hainelor, activităților, gadgeturilor, vacanțelor etc.
- Modul în care îți gestionezi banii, viziunea pe care o ai despre muncă și modul în care interacționezi cu ceilalți la subiecte financiare, influențează copiii. Ca în orice altă privință, extremele nu sunt sănătoase.