„Cu drag pentru tot ce-i crescut acasă”: maib a adunat împreună micii producători din Moldova

La mijloc de iunie, când încep să se coacă primele roade și sezonul produselor autohtone e în toi, maib a organizat conferința „Noi piețe de desfacere pentru produsele autohtone”.  

Evenimentul, găzduit de Tekwill pe 14 iunie, și-a propus să ofere cunoștințe și instrumente utile, pentru ca orice producător din țară să știe exact ce are de făcut pentru dezvoltarea afacerii sale: o prezență mai mare pe piața locală, extinderea pe piața europeană, tranziția la comerțul electronic și adoptarea plăților cashless pentru mai multă comoditate.  

Conferința a reunit peste 50 de participanți: membri ai top managementului băncii, antreprenori locali cu parteneriate de durată cu maib, dar și reprezentanți ai statului și parteneri de dezvoltare. Scopul acesteia a fost să creeze punți de legătură și să lanseze un dialog care va sta, speră organizatorii, la baza unor viitoare relații productive de afaceri.  

„Potențialul nostru cel mai mare este în Uniunea Europeană” 

20 de producători locali și-au expus produsele și serviciile în mod gratuit în cadrul evenimentului. Oaspeții au putut degusta, mirosi, pipăi și chiar procura produsele locale expuse la eveniment, descoperind, noi mărci autohtone competitive și de calitate. 

Despre potențialul de producere și de export al Republicii Moldova a vorbit în deschiderea evenimentului Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. „Ne ocupăm de armonizarea legislativă, ca produsele și mărfurile noastre să treacă hotarele fără impedimente. Trebuie să ne orientăm spre cele 27 de state europene. Cu cât mai departe spre Vest, cu atât mai bine.” Potrivit acestuia, promițătoare ar fi și piețele din Bulgaria și Turcia, unde Republica Moldova a înregistrat, în 2022, o cifră de export care depășește 2 milioane de dolari.


Vladimir Bolea, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare

În susținerea micilor antreprenori vine nu doar statul, ci și o serie de organizații și programe de dezvoltare în afaceri.

Maib este parte a Programului pentru susținerea antreprenorilor „373”, implementat prin intermediul ODA (Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului). Acesta oferă o mulțime de facilități întreprinderilor mici și mijlocii cu vânzări anuale mai mici de 100 de milioane de lei.

Iată unele dintre facilitățile oferite în cadrul Programului 373 de către maib

  • Aprobarea creditului în termen de până la 3 zile, fără necesitatea de a veni fizic la sucursală; 
  • Posibilitatea de a folosi semnătura digitală pentru contractele de credit; 
  • Posibilitatea de a primi resurse din toate liniile externe disponibile în Republica Moldova; 
  • Posibilitatea de a face plăți către clienții maib în orice zi și la orice oră. 

Pentru că maib este banca cu cel mai mare număr de clienți din țară, stabilirea unei rețele de parteneriate dintre afaceri și clienții bănci devine mult mai ușoară.  

Cum poți gestiona o afacere de la distanță 

Cum apreciază micii antreprenori colaborarea cu maib pe partea de dezvoltare a afacerii? I-am întrebat chiar pe cei veniți la eveniment.  

Ala Sîncu gestionează din 2017, împreună cu fiica și soțul ei, o afacere de familie în satul Cernoleuca, Dondușeni. Marca „Levantica” extrage ulei esențial și alte produse din aromata plantă violet.  

„Afacerea a început cu plantarea, pe o suprafață de 3 hectare, a 45 de mii de butași de levănțică. Suntem clienți fideli ai maib de la fondare, de când ne-au ajutat să punem afacerea pe roate.” Au fost impresionați de sistemul de internet banking, care le economisește mult timp. Fiica lor, aflată peste hotare, poate gestiona întreprinderea de la distanță. „Ea administrează partea financiară, soțul se află mai mult pe lan, iar eu mă ocup cu produsele și vânzarea.” Antreprenoarea laudă rapiditatea și comoditatea serviciilor bancare, dar și deschiderea din partea personalului băncii pentru orice neclarități sau întrebări. Au planuri mari pentru roada 2023 și sunt deja o prezență constantă la târgurile locale și pe rafturile magazinelor de specialitate.


Unii din producătorii prezenți la eveniment

Maib susține nu doar producătorii, ci și antreprenorii care lansează afaceri în domeniul serviciilor. Una dintre aceștia este Lidia Olaru, manageră relații clienți la NGA Contabilitate, o afacere specializată în prestarea serviciilor financiar-contabile.  

Sunt pe piața din Moldova de peste șapte ani și tot de atunci parteneri maib. Când afacerea a trecut de la faza de concept la cea de dezvoltare, au apelat la ajutorul băncii, care le-a oferit rapid susținere. „Obișnuim să recomandăm chiar și clienților noștri banca maib. Mereu încearcă să fie aproape de antreprenori. Tot noi suntem primii critici ai lor, le oferim feedback atunci când e necesar. Vedem importanța pe care o acordă feedback-ului nostru de fiecare dată și asta ne încurajează.”  

Pe lângă Programul 373, maib oferă o multitudine de servicii, setate pe nevoile afacerilor tinere. Printre ele se numără cardurile maib liber, rețele de parteneriate cum este gama sau proiectele salariale.  

Discuții în căutare de soluții 

Pe lângă networking, evenimentului i-a reușit să aducă în prim-plan istorii ale producătorilor locali. Cristina Pretuleac, fondatoarea mărcii de haine CrissCollection, a vorbit despre eșec, succes și lecții învățate din mers. Victoria Rusnac, fondatoare Honey House SRL, a povestit cum, pornind de la un surplus de miere în stocurile tatălui ei, a ajuns să vândă produsul apicol pe rafturile europene.

Scopul evenimentului, spune Giorgi Shagidze, directorul maib, este să încurajeze clienții și potențialii clienți ai băncii să vorbească despre oportunitățile pe care le au întreprinderile mici și mijlocii. Acesta a subliniat că, într-adevăr, una din direcțiile importante de dezvoltare pentru producătorii autohtoni este extinderea pe piața europeană. Atragerea forței de muncă calificate, remunerată cu salarii competitive, prezența online a mărcilor comerciale, dar și o politică orientată spre client se numără printre obiectivele menționate de Giorgi Shagidze.

La maib, lider pe piața bancară din țară, încercăm să dezvoltăm continuu produse și servicii prin care educăm clienții, oferindu-le instrumentele financiare necesare pentru a-și consolida pozițiile și atinge potențialul pe care îl au. Este important pentru afacerile din Moldova să găsească piețe stabile, fie în țară sau peste hotare. Stabilitatea pieței este cea care permite o dezvoltare perpetuă.

Cele trei runde de discuții în căutare de soluții dintre partenerii de dezvoltare, reprezentanții maib, antreprenori și experți, au variat de la sporirea prezenței pe rafturile din țară la e-commerce, arătând, cu adevărat, cu ce „se mănâncă” businessul mic și mijlociu de la noi. 

Dacă nu ai reușit să participi la conferință, o poți viziona online pe canalul de YouTube.

Sursa: moldova.org

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok