Istorii de succes: Cel mai important activ al „Svimun-Prim”

Cooperativa de producere „Svimun-Prim” din Căinari, raionul Căuşeni activează din anul 2005. Afacerea e bine dezvoltată şi aparţine familiei antreprenorului Ilie Muncescu, care a preluat conducerea întreprinderii de la tatăl său. Iniţial, în businessul agricol era implicată întreaga familie, dar când au venit vremurile grele fratele şi sora au plecat în străinătate. În limita posibilităţilor, ei ajutau cu bani.

Tânărul agricultor a absolvit Facultatea de Business şi Administrare. Cu toate acestea, potrivit lui Ilie Muncescu, tot ce cunoaşte el a aflat de la tatăl său şi agronomul local Alexandru Cozmin, care a lucrat 45 de ani pe câmpurile raionului.

Astăzi, ”Svimun-Prim” prelucrează 850 de hectare de teren, dintre care 100 de hectare aparţin companiei. Aproximativ 800 de hectare sunt ocupate de culturi cerealiere: grâu, ovăz, orz, floarea-soarelui. Restul a fost sădit cu viţă-de-vie.

„Am început practic de la zero, pentru că am pierdut toate investiţiile iniţiale pe motiv că primii doi ani au fost secetoşi”, spune domnul Muncescu. - Am decis să luăm un împrumut şi am procedat corect. Ulterior, am atras 15 milioane de lei, fonduri împrumutate de la MAIB. Întotdeauna am lucrat numai cu această bancă, deoarece programele sale de creditare sunt concepute special pentru agricole, fiind adaptate sectorului nostru. Cele mai mari credite au fost atrase pentru utilaje agricole: pluguri, semănătoare, cultivatoare, tractoare, combine. Acestea sunt cele mai importante active al oricărei companii agricole, care permanent necesită sprijin şi modernizare."
„Svimun-Prim” are un parc de tehnică impunător, doar numărul tractoarelor şi combinelor ajunge la zece. În special, întreprinderea deţine patru tractoare universale „Belarus”, folosite atât pentru lucrări grele, cât şi pentru remorcarea tehnicii agricole staţionare. A fost achiziţionată secerătoarea de cereale ”Niva” - una dintre cele mai solicitate în spaţiul post-sovietic.

Recent, au fost procurate două tractoare olandeze ”New Holland” (mândria companiei!), considerate mai manevrabile şi mai economice. De alte modele de tehnica agricolă se deosebesc prin funcţionalitate mare, stabilitate şi capacitate de a lucra în orice condiţii climatice. ”Svimun-Prim” are şi semănători italiene ”Sfoggia”. Este tehnică modernă de precizie destinată semănării de plante prăşitoare atât pe sol prelucrat, cât şi cel neprelucrat.
„Reieşind din experienţa proprie, pot afirma că nu e nevoie de credite în cazul în care au fost câţiva ani roditori, fără„ surprize” climatice. E o raritate pentru sectorul nostru. Abia în al zecelea an am reuşit să achităm datoriile şi am început să activăm cu banii proprii. Totuşi, nu pentru mult timp. Recent, am lansat un nou proiect pe termen lung, plantând viţă-de-vie. Ne gândim să exportăm, ceea ce înseamnă noi investiţii, inclusiv în utilaje şi echipamente agricole. Nu vedem probleme deosebite în acest sens, deoarece acum condiţiile pentru reînnoirea parcului de tehnică au devenit şi mai simple: MAIB oferă împrumuturi cu o rată de 4,35% şi, ceea ce este important, în lei. Contribuţia proprie nu depăşeşte 20% din costul tehnicii, iar în gaj merge echipamentul achiziţionat. Adică, sectorul agricol are posibilitatea de a-şi extinde parcul de tehnică fără riscuri financiare sporite."
În special, acest lucru este valabil în 2021, deoarece anul trecut a devenit practic un dezastru nu doar pentru ”Svimun-Prim”, dar şi pentru întreg sector. Ilie Muncescu consideră că pierderile ”au furat” cel puţin doi ani din dezvoltarea sectorului. Dacă anterior în raionul Căuşeni dintr-un hectar se obţineau 4-5 tone de porumb, atunci anul trecut - doar 300 kg. Grâu şi floarea-soarelui au fost recoltate cel mult 700-800 kg per un hectar. Agricultorii nu şi-au recuperat investiţiile de însămânţare şi mizează pe orice ajutor atât din partea guvernului, cât şi din partea partenerilor.

Potrivit Agenţiei pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), fondul de subvenţionare este de 1,2 miliarde de lei, pe când în sectorul agricol din Moldova există 133,5 mii de companii. În 2020, au fost procesate aproximativ 7 mii de cereri, iar datoria statului pentru subvenţii a depăşit 500 de milioane de lei. Toţi speră la cele 6 mii de tone de motorină, promise de România în calitate de ajutor material, însă pe fondul nevoilor sectorului acest ajutor este nesemnificativ.

„Nu cred că vom rezista încă un an dificil, de aceea încercăm să optimizăm costurile”, spune Ilie Muncescu. „Într-o astfel de situaţie, produsele bancare speciale de susţinere a agricultorilor, acordate de Moldova Agroindbank, ne oferă acea oportunitate greu de refuzat.”

 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok