„Când vorbim despre dezvoltarea companiilor locale, accesul la capital e la fel de important ca accesul la credite”, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București

Bursa de Valori București, în parteneriat cu WOOD&Co, Raiffeisen Bank International, EBA, AmCham și maib organizează astăzi, 27 martie, cea de-a doua ediție a evenimentului Moldova – Romania Capital Bridges, la București. În cadrul forumului se discută teme precum reformele macroeconomice, oportunităţile investiţionale şi progresele din sectorul bancar din Republica Moldova, în contextul negocierilor de aderare a Moldovei la UE.

Update 11:50 Are loc panelul de discuții cu următorii participanți: Catarina Hansen, Șef de țară Moldova, BERD, Dumitru Alaiba, Viceprim-ministru, Moldova, Ari Naim, Director regional, IFC. Se discută despre progresele și perspectivele economiei țării în contextul negocierilor de aderare a Moldovei la UE.

Update 11:30 Fireside Chat cu premierul Dorin Recean, moderat de Ionuț Dumitru, Economist-șef Raiffeisen Bank România

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean: „Ne dorim colaborarea dintre piețile de capital din Republica Moldova și România. Președintele Comisiei Naționale a Piețelor Financiare, Dumitru Budianschi a spus că piața noastră de capital este slabă și cum a menționat guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu,  trebuie sa implementăm pilonul 3 și poate pilonul 4, într-o fază ulterioară, pentru a avea capital local. Până atunci scopul nostru este de a interconecta piețile de capital, este un proiect care nu este ușor de realizat, toate instituțiile trebuie să se pregătească. Trebuie sa pregătim mediul juridic, cu ajutor FMI, BERD și alte entități. (…) Avem cazul maib, cred că ei nu pot să mai crească în Moldova, sunt atât de mari că trebuie sa meargă undeva. Văd această oportunitate să se integreze aici, ca o metodă de extindere, să avem companii din Moldova care să devină regionale”

Update 11:18 Președintele Bursei de Valori BucureștiRadu Hanga: „Alături de sectorul bancar, Bursa este un pilon important în susținerea economiei locale, a companiilor locale. Ne dorim să ajutăm cu expertiza noastră și pe colegii și prietenii noștri din Republica Moldova. Când vorbim despre dezvoltarea companiilor locale, accesul la capital e la fel de important ca accesul la credite. Capitalul este înaintea creditului, este important companiile să aibă access la capital pentru a avea acces la credite și pentru a se putea dezvolta. (…) Bursa nu e doar despre capital, este și despre poziționare, vizibilitate. O companie care se listează la Bursă urcă pe o scenă care o face mai vizibilă, atât în fața investitorilor, cât și în fața clienților. Este o scenă care ajută compania să crească. Suntem bucuroși să putem face asta pentru companiile românești și suntem bucuroși că evenimentul de azi ne permite sa împărtășim din experiența noastră.  (…) Suntem pregătiți să ne implicam în dezvoltarea Bursei de la Chișinău, ca platformă pentru dezvoltarea companiilor moldovenești”.

Update 11:09 Președinta Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Odile Renaud Basso: „Sectorul bancar al Republicii Moldova a rezistat presiunii din ultimii doi ani. În calitate de cel mai mare investitor instituțional din Moldova, sprijinim sectorul privat și actorii din sectorul bancar. Un exemplu în acest sens este maib – cea mai mare bancă din Moldova și partenerul de încredere al BERD și care în prezent se angajează într-o transformare amplă pentru a se pregăti pentru listarea sa la Bursa de Valori București. Acest lucru va servi ca exemplu pentru alte companii din Moldova, care caută să acceseze piețele de capital pentru a-și finanța creșterea. Evenimentul de astăzi marchează o cooperare economică robustă și integrarea piețelor de capital între Moldova și România. O astfel de integrare permite companiilor moldovene cu un potențial ridicat să acceseze Bursa de Valori București pentru a obține surse critice de finanțare pentru creștere și succes. Noi, la BERD, salutăm acest pas important. 

Având o implicare strânsă în reforma sectorului bancar din Republica Moldova în contextul crizei din 2014, continuăm să sprijinim autoritățile pentru a alinia infrastructura financiară a Republicii Moldova de UE. România și Bursa de Valori București sunt parteneri firești în acest efort„ și anticipăm o colaborare strânsă continuă. Pe măsură ce Moldova avansează către Europa, BERD va fi alături de ea, oferind sprijin local direct”

Update 10:58 Președintele Autorității de Supraveghere Financiară din România, Alexandru Petrescu: „Am avut ocazia să discut de nenumărate ori cu cei din conducerea maib. Îi felicit pentru consecvență. (…) Este momentul experților ca în culise să lucreze la legislația care să permită listarea de succes a maib la Bursa de Valori București. (…) maib lărgește un coridor de orientare investițională a entităților din Republica Moldova, care sunt așteptate pe piața de capital din România”

Update 10:30 Prim-ministrul RomânieiMarcel Ciolacu: „ maib și-a anunțat intenția de listare la Bursa de Valori București și acum asteaptă o schimbare a legislației care să îi permită această mișcare strategică. Oferim tot suportul necesar pentru  accelera acest proces. (…) A trecut timpul podurilor de flori. Este timpul de creat poduri de fier dublate de poduri financiare si de capital. (…) Bursa de Valori București este locul unde faptele și cifrele vorbesc de la sine. Astăzi, punem această resursă la dispoziția fraților noștri”.

Update 10:25 Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a declarat că Forumul dedicat promovării pieţelor de capital din România și Republica Moldova are loc într-o zi istorică, pe 27 martie, când toți românii de pe ambele maluri ale Prutului sarbătoresc 106 ani de la unirea Basarabiei cu România: „Celebrăm relația tot mai strânsă dintre Republica Moldova. (…) Vă mulțumim că sunteți alături de noi și la bine și la rău. Vin cu rugămintea să vorbiți despre Republica Moldova ca despre o țară în care se poate investi. (…) Investitori, treceți Prutul”.

Update 10:16 Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă: „Organizarea acestui forum de conectare a piețelor de capital reprezintă un eveniment deosebit de important pentru ambele țări. Putem să constatăm cu toții că de la ultimul eveniment și până astăzi s-au produs multe schimbări în contextul actual economic și cel de securitate, datoria noastră este să privim cu realism și să anticipăm pentru a face față tuturor provocărilor și amenințărilor. Acest lucru ne-a făcut să gândim strategii pe termen mediu și lung. Pe de altă parte, în aceste vremuri complicate avem datoria să rămânem optimiști și să generăm încredere și siguranță. În ultimii doi ani de zile s-au realizat legături puternice între România și Republica Moldova. Au avut loc activități comune pe ambele maluri ale Prutului, s-au generat semnale care au încurajat mediul economic și astăzi putem împreună să gândim cum putem sa întărim acest parteneriat economic și să interconectam piețile de capital. (…) Am sprijinit și vom sprijini prin toate deciziile noastre agenda europeană a Republicii Moldova, mă refer la obținerea statutului de țară candidat și deschiderea discuțiilor de negociere. În cei zece ani de la semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană, Republica Moldova a beneficiat de contribuția României și a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova și aici putem să vorbim de cifre de la 1 miliard de euri în 2014 la 3 miliarde de euro în 2024. De asemenea România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, ajungând la o cifră a investițiilor de 400 de milioane de euro. România a devenit și principala piață de export pentru Republica Moldova. Exportul de mărfuri din Republica Moldova către România a ajuns la 31,6%”.

Update 10:00 Forumul „Moldova – Romania Capital Bridges, ediția a II-a, 2024” debutează în aceste clipe cu discursul lui Giorgi Shagidze, CEO maib. Evenimentul se desfăşoară cu prezenţa reprezentanţilor guvernamentali de rang înalt din ambele ţări şi reprezentanţi din conducerea autorităţilor de reglementare şi supraveghere ale pieţelor financiare, precum şi ai sectorului financiar şi  mediului de afaceri din cele două ţări.

Sursa: www.zdg.md 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok