Ce reprezintă pentru cea mai mare bancă din Republica Moldova, participarea la forumul Moldova-România: Capital Bridges

Pe data de 13 septembrie, la București s-a desfășurat primul forum la nivel înalt „Moldova-România: Capital Bridges”, care a conectat pe aceeași platformă profesioniști ai piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale cu sediul în Republica Moldova și România, experți financiari, și nu doar.

Președintele maib, Giorgi Shagidze și-a exprimat impresiile post eveniment, într-o întâlnire online cu presa din Republica Moldova. Astfel, acesta se declară mulțumit de rezultatele obținute.

„Astfel de evenimente sunt importante pentru a arăta potențialul țării și pentru a dezvolta și demonstra celor mai importanți investitori avantajele investițiilor în Republica Moldova. În câteva ore de discuții cred că am reușit să le demonstrăm investitorilor români faptul că Moldova este o țară cu un mare potențial de dezvoltare. Asta nu înseamnă, desigur, că ne vom opri aici. Acum este timpul pentru evenimente specifice cu anumiți investitori pentru a arăta punctele forte ale Republicii Moldova”.

Președintele maib, Giorgi Shagidze

Evenimentul a fost structurat în 3 paneluri de discuție. Astfel, primul panel de discuție „Moldova – Cea mai nouă țară candidată la UE” a explicat potențialilor investitori, drumul Moldovei spre Uniunea Europeană și ce oportunități pentru investitori dezvoltă acest drum. În cadrul celui de-al doilea panel „Provocările economice de astăzi: incertitudine și oportunități pentru economia Moldovei”, au fost discutate problemele cu care se confruntă economia Moldovei, dar și cum acestea ar putea fi soluționate. Iar în cadrul ultimului panel „Mediul de afaceri din Moldova: viziunea participanților”, au fost expuse punctele de vedere ale participanților despre businessul din Republica Moldova, care sunt tendințele de creștere a acestuia, dar a avut loc și o prezentare succintă a unor companii din țară.

Unu dintre subiectele de interes pentru investitorii prezenți la eveniment este eventualitatea  listării maib la Bursa de Valori București.

„Vreau să mulțumesc pentru parteneriat echipei de la Bursa de Valori București. În acest context, dacă maib, fiind cea mai mare bancă din Moldova, va reuși să-și plaseze acțiunile sale la Bursa de Valori București, atunci putem considera că pentru lumea afacerilor din Moldova vor fi deschise noi oportunități de a atrage investitorii în țară. Consider că acesta va fi un pas înainte atât pentru maib, cât și pentru întregul sistemul bancar din Republica Moldova. În acest fel, maib va fi un catalizator pentru alte companii moldovenești, pentru ca acestea să își plaseze acțiunile sau obligațiunile pe bursa de la București, iar intrarea noastră pe bursă va fi un imbold pentru alte companii moldovenești să profite de avantajul accesului la bursa internațională”.

Președintele maib, Giorgi Shagidze

La întrebarea „Ce va oferi investitorilor calea Moldovei către UE pe termen lung și scurt”, președintele maib a răspuns:

„Din punct de vedere al economiei, atunci când o țară mică se alătură unei mari uniuni economice, atunci nivelul de trai din ea se apropie de nivelul de trai al uniunii. Pentru Moldova, care are în prezent un nivel scăzut al PIB-ului pe cap de locuitor la standarde europene, doar aproximativ 5 000 de euro, se poate aștepta o creștere semnificativă, deoarece acest nivel în Uniunea Europeană este de cel puțin 3-4 ori mai mare. Asta înseamnă că urmează o perioadă de creștere pentru țară, care nu poate decât să atragă investitori, mai ales că avem experiența țărilor baltice, care au mers deja pe acest drum și au atras multe investiții în dezvoltarea lor.”

Evenimentul a fost organizat de maib, împreună cu Bursa de Valori București, WOOD & Co, Raiffeisen Bank International, cu susținerea Guvernului Republicii Moldova, AmCham România și România Business Leaders.

Despre maib
Maib este cea mai mare bancă din Republica Moldova, cu o cotă de piață de 32,7% depozite şi o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca deserveşte aproape o treime din populația țării. Din 2018, cel mai mare acţionar al maib este un consorțiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

În 2018, Purcari Wineries a fost prima companie din Republica Moldova care s-a listat la Bursa de la Bucureşti, fapt ce a atras noi investitori.

Sursa: agora

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok