MAIB: responsabilitate faţă de istoria şi cultura naţională

Cunoaşterea trecutului înseamnă un prezent armonios şi un viitor previzibil. Respectul pentru  istoria ţării şi poporului se manifestă la BC „Moldova Agroindbank” SA prin susţinerea şi realizarea numeroaselor proiecte istorico-culturale, care vin să contribuie la conservarea patrimoniului naţional şi la mobilizarea comunităţii în scopul păstrării şi valorificării acestuia. În şirul acestor iniţiative se înscrie contribuţia MAIB la desfăşurarea Festivalului Internaţional „Cucuteni International Art Camp 2016” care s-a desfăşurat recent la Ivancea, raionul Orhei, cu participarea a peste 2500 de vizitatori. 
Oaspeţii festivalului au savurat expoziţia magnifică de ceramică şi pictură a celor mai buni artişti din Europa, Asia şi Africa care pe parcursul a trei săptămîni au realizat picturi şi au reprodus obiecte de ceramică din cultura Cucuteni-Tripolie. De asemenea, vizitatorii au participat la master class-uri de ceramică şi arte plastice pentru copii şi adulţi, au luat parte la săpături arheologice, au urmărit un program cultural dedicat culturii antice, istoriei, obiceiurilor, tradiţiilor, ritualurilor şi artei Cucuteni.

Printre oaspeţii festivalului au fost numeroşi turişti străini, interesaţi de istoria şi cultura ţării noastre şi de cea mai antică civilizaţie europeană – Cucuteni Tripolie, care a existat pe teritoriul Moldovei 7000 de ani în urmă. Printre oaspeţii festivalului s-au numărat şi ambasadorii Italiei, României şi Ungariei, care au apreciat lucrările unice, create de participanţii taberei.

Festivalul a culminat cu concertul inegalabilului Valy Boghean Band şi cu predarea focului unei sculpturi de ceramică, creată de participanţii taberei – un simbol antic cucutenian al belşugului, semn de venerare a forţelor naturii! Sculptura de foc şi o parte din operele de artă create timp de trei săptămâni în cadrul taberei de creaţie vor fi transmise Muzeului Naţional de Artă a Moldovei, astfel încât toată lumea să se bucure de o colecţie unică de lucrări şi să se alăture moştenirii uneia dintre cele mai vechi culturi de pe glob!

Cucuteni International Art Camp 2016 a fost organizat de Art Studio „Picasso” sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie. MAIB a fost unul dintre cei mai importanţi susţinători ai acestui eveniment unic. În semn de apreciere a contribuţiei sale, banca a fost distinsă cu o Diplomă specială subsemnată de Ministrul Culturii, Monica Babuc. 

Distincţia i-a fost înmînată şefului Departamentului Marketing al MAIB, Galina Vasiliţa, luni, 1 august, în cadrul Licitaţiei Caritabile „Cucuteni 2016” ce a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. La eveniment au fost licitate lucrări de ceramică şi picturi realizate în cadrul Cucuteni International Art Camp 2016 de 25 maeştri din zece ţări, unii din cei mai buni în ţara lor de origine. O parte din banii colectaţi vor fi donaţi tânărului Chiril Atamaniuc care suferă de paralizie cerebrală. 

“Festivalul Cucuteni, actuala licitaţie caritabilă sînt nişte evenimente complexe, care au ţintit concomitent cîteva scopuri importante - promovarea culturii şi istoriei noastre, propagarea acesteia printre populaţia ţării şi pe plan extern şi, nu în ultimul rind,  -  realizarea unei iniţiative sociale nobile. Toate acestea sînt părţi importante a politicii de responsabilitate socială corporativă a MAIB”, a spus Galina Vasiliţa. 
 
BC “Moldova Agroindank” SA îşi marchează în acest an aniversarea a 25-a. În toată această perioadă banca a susţinut importante proiecte culturale, inclusiv cele mai renumite evenimente culturale anuale - Festivalurile “Maria Bieşu” şi “Mărţişor”. Mai mult, pe parcursul activităţii sale banca îşi scrie propria istorie de susţinere a culturii: de-a lungul anilor MAIB şi-a creat o colecţie de aproape 40 de tablouri ale pictorilor moldoveni, printre care lucrări create de Mihai Grecu, Mihai Ţăruş, Tudor Zbîrnea, Elena Bontea, Ludmila Tonceva, Dmitrie Peicev, Ada Zevin.  Recent, colecţia MAIB a fost completată cu un nou tablou - al pictorului român Mihai Şerbănescu.  
 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok