Maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” în cadrul premiilor Euromoney Awards for Excellence

Maib a fost desemnată „Cea mai bună bancă din Moldova” în cadrul premiilor Euromoney Awards for Excellence pentru al doilea an consecutiv. De asemenea, maib a fost recunoscută „Cea mai bună bancă în domeniul ESG din Moldova” și „Cea mai digitală bancă din Moldova”. Aceste premii confirmă poziția de lider a maib în sectorul bancar din țară. Premiile sunt acordate pe baza unor factori precum cota de piață, profitabilitatea, dinamica de creștere, percepția clienților, inovațiile și sustenabilitatea. Euromoney de asemenea analizează indicatori de performanță, sondaje și opinii ale experților bancari. Programul de premii Euromoney, înființat în anul 1992, atrage anual peste 2.000 de aplicări de la mai mult de 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Giorgi Shagidze, Președintele maib:

"Recunoașterea continuă a eforturilor noastre de către Euromoney este o onoare în fiecare an. Acest premiu prestigios reflectă progresul pe care banca l-a făcut în acest an, munca asiduă pe care am depus-o pentru a câștiga încrederea și recunoașterea clienților. Sunt încântat de faptul că maib este recunoscută drept „Cea mai digitală bancă din Moldova”, deoarece aceasta este un domeniu strategic pentru noi. Am crescut ponderea creditelor acordate prin aplicația mobilă la peste 60%, îmbunătățind simultan experiența clienților. Vreau să mulțumesc din nou echipei Euromoney și să îmi exprim recunoștința față de întreaga echipă maib, clienții și acționarii noștri pentru sprijinul acordat."

Evoluția maib în anul 2023

În 2023, maib a lansat o serie de produse și servicii noi, care. Printre acestea se numără:

  • Digital onboarding complet, care permite oricărui cetățean al Republicii Moldova să devină client maib fără a veni fizic la bancă. Procesul de digital onboarding al maib utilizează tehnologia de recunoaștere facială care compară fața clientului cu poza stocată în baza de date guvernamentală. Acest lucru oferă securitate sporită procesului de onboarding, fiind utilizat și pentru aprobarea unor tranzacții în aplicație.
  • Maib a lansat primele sale obligațiuni corporative, diversificând astfel opțiunile financiare pentru clienții băncii și investitorii din Republica Moldova, acestea reprezentând un progres important în crearea unei piețe de capital funcționale în țară.
  • Aplicația mobilă maibank a fost actualizată cu o varietate de noi funcționalități și produse, inclusiv opțiunea „împarte în rate”, asemănătoare modelului „buy-now-pay-later”, alături de măsuri de securitate îmbunătățite și o comoditate sporită pentru transferurile p2p și alte tipuri de plăți.

Pe segmentul ESG:

  • Maib a inaugurat noul său sediu central, maib park, o clădire modernă menită să atragă talente, să sporească eficiența și pentru a fi mai aproape de clienți.
  • Maib a beneficiat de un împrumut substanțial de la IFC, marcând o revenire a acestei instituții în sectorul bancar din Republica Moldova după aproape 10 ani de absență, o dovadă a încrederii în maib ca instituție bancară.
  • Consiliul Băncii a votat pentru aprobarea Strategiei ESG și a înființat Comitetul de Sustenabilitate al maib pentru supravegherea implementării acesteia. Portofoliul finanțării verzi a atins valoarea de 580 milioane MDL la sfârșitul anului 2023.

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 36,7% din depozite și 37,7% din creditele întregului sistem bancar la sfârșitul trimestrului I, 2024. Maib este un creditor disciplinat, cu un NPL de 2.1% și bine capitalizată, cu un CAR de 23.7% la situația din 31 martie 2024. Banca are o importanță sistemică și deservește aproape o treime din populația țării și este unul dintre cei mai mari angajatori private din Moldova, cu peste 2400 de angajați. Din 2018, cel mai mare acționar al maib este un consorțiu, care include Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup lider de gestionare a activelor din țările baltice și Horizon Capital, un fond privat de investiții axat pe piețele emergente.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok