Maib - sprijin constant și durabil pentru agricultură

Maib se distinge prin implicarea activă în sprijinirea sectorului agricol, oferind strategii și produse financiare inovatoare pentru a răspunde nevoilor complexe ale fermierilor. Într-un interviu exclusiv pentru AGROEXPERT, directorul regional maib Constantin Popovici a subliniat angajamentul băncii în dezvoltarea durabilă a agriculturii.

Care sunt opțiunile și instrumentele financiare disponibile pentru susținerea dezvoltării sectorului agricol?

Maib oferă susținere constantă și durabilă pentru sectorul agricol, de la începutul anului agricol, odată cu demararea lucrărilor și până la recoltare. Abordarea și strategia băncii sunt adaptate individual, în funcție de nevoile și așteptările clienților. Produsele financiare disponibile vizează finanțarea capitalului circulant, acordarea de credite pentru investiții și implementarea de tehnologii noi.

Cum abordați evaluarea riscului asociat finanțării în domeniul agricol?

Fără îndoială, riscul în sectorul agricol este mai accentuat în comparație cu situația de acum 2-3 ani, fiind influențat de situația geopolitică din regiune și calamitățile agroclimatice, cum ar fi seceta pedologică. În ceea ce privește gestionarea riscurilor, abordăm clienții individual, luând în considerare planul de producție, modelarea graficelor individuale bazate pe asolament, planul de realizare, perioada de grație de până la 6 luni pentru achitarea dobânzilor și de până la 8 luni pentru achitarea creditului.

Ce programe sau linii de creditare sunt disponibile pentru fermierii sau întreprinderile agricole micro, mici și mijlocii?

Maib susține finanțarea sectorului agricol atât din resurse proprii, cât și ale organizațiilor financiare internaționale. Ofertele noastre includ:

  • Credite pentru finanțarea capitalului circulant, destinate producătorilor agricoli - întreprinderi micro şi mici

Scopul - completarea capitalului circulant (achiziționarea materiei prime, materialelor, combustibililor, îngrășămintelor, plata furnizorilor);

Suma – până la 70% din CA an precedent, inclusiv 1 500 mii de lei neasigurat;

Termen – până la 36 de luni;

Grație la credit - până la 8 luni anual și 6 luni la dobândă;

Grafic flexibil -  în funcție de planul de producere și vânzare;

Comision de achitare anticipat zero.

  • Credite în cadrul parteneriatelor - pentru procurare de bunuri/circulante de la parteneri

Scop - procurarea bunurilor în cadrul contractelor de colaborare (parteneriat) mijloace fixe/circulante;

Suma – 100% din valoarea bunului (fără TVA), dar nu mai mult de 4 000 mii de lei, inclusiv 1 500 mii de lei neasigurat, dar nu mai mult de 30% din CA an precedent;

Termen – până la 36 de luni (capital circulant) sau 60 de luni pentru investiții;

Grație la credit - până la 8 luni anual și 6 luni la dobândă;

Grafic flexibil în funcție de planul de producere și vânzare;

Comision de achitare anticipată zero. 

Cum vă implicați în comunitatea agricolă locală și înțelegeți în detaliu nevoile fermierilor?

Maib este prezentă în fiecare localitate cu specialiști profesioniști care oferă consultanță și soluții clienților din sectorul agricol, asigurând o deservire rapidă și calitativă din punct de vedere operațional. Banca este activă la târguri, expoziții și alte evenimente organizate de asociații de profil și parteneri, pentru a fi în apropierea clienților și a înțelege nevoile și provocările cu care se confruntă.

Aprecierea provine de la clienți, iar un client mulțumit reprezintă recunoașterea unui produs de succes. Această apreciere ne inspiră să ne autodepășim și să perfecționăm continuu produsele și serviciile, pentru a răspunde și depăși așteptările clienților.

Care sunt principalele provocări cu care se confruntă fermierii din regiunea de nord, unde reprezentați HUB-ul maib?  

Acestea includ optimizarea cheltuielilor și reducerea costurilor de producție, îmbunătățirea calității producției, adoptarea tehnologiilor noi, inclusiv a celor care vizează minimizarea lucrărilor solului și menținerea umidității în sol, restaurarea sistemelor de irigare și, nu în ultimul rând, dezvoltarea lanțului valoric prin concentrarea asupra prelucrării materiei prime în produse cu valoare adăugată, cooperarea dintre micii fermieri în cadrul cooperativelor.

Maib acordă susținere constantă și încurajează proiectele care contribuie la dezvoltarea lanțului valoric, cum ar fi în sectorul horticol prin finanțarea depozitelor frigorifice, a liniilor de sortare și ambalare a fructelor. De asemenea, se implică activ în susținerea implementării tehnologiilor noi, inclusiv prin finanțarea proiectelor de eficiență energetică.

Implementarea tehnologiilor noi în agricultură constituie un alt moment crucial pentru reducerea costurilor, sporirea productivității și îmbunătățirea calității producției. Maib susține și încurajează acest proces prin acordarea de finanțări în cadrul creditelor investiționale, oferind termene extinse și dobânzi atractive.

Agricultura pornește de la dragostea pentru pământ, pentru țară. Agricultorii sunt eroii acestei țări. Maib împărtășește pasiunea pentru agricultură, sprijinind afacerile și inițiativele fermierilor.

Pentru clienții persoane juridice, maib a dedicat o linie de apel special, 1314, unde afacerile pot primi consultanță sau support direct. Mai multe detalii despre produsele și avantajele de a face banking împreună cu un partener puternic și de încredere, cum este maib, clienții pot afla inclusiv pe pagina web, pe paginile maib business în social media și, desigur, în orice sucursală maib.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok