#inspirăm tradiții. Cristina Dan: nimic nu poate fi mai deosebit decât haina pe care ți-o brodezi singur

Dragostea pentru tradiție, păstrarea obiceiurilor din moși-strămoși și transpunerea acestora în piese vestimentare actuale sunt doar câteva dintre elementele care o evidențiază pe colega noastră, Cristina Dan, Manager de produs în cadrul Direcției (Bandului) Plăți Utilități la maib.

Cristina este pasionată de arta brodatului, fiind și una dintre membrele fondatoare ale asociației „Șezătoarea Basarabiei”.

Te invităm să descoperi în acest articol frumusețea unei astfel de îndeletniciri care pentru unii pare a fi uitată în timp, însă nu și pentru Cristina.

Cristina, cum ai descoperit pasiunea ta pentru arta brodatului?

Broderia a devenit parte din viața mea chiar după ce am dat naștere fiului meu. Odată cu el, creștea și pasiunea mea pentru brodatul cămășilor.

Ai o tehnică preferată de brodat?

De-a lungul celor 8 ani în care brodez cămăși am încercat să exersez tehnici diferite. Evident că de la început îmi alegeam dintre cele mai ușoare, apoi, cu fiecare cămașă, înțelegeam că vreau ceva mai diferit și le alternam.

Care e lucrarea la care ai muncit cel mai mult? De obicei, cât timp îți ia să coși o ie? Dar o cămașă cu altiță? Apropo, care este diferența dintre cele două?

Voi începe prin a spune că o numim cămașă și nu ie, pentru că a doua este o variantă mai modernă, folosită într-un anumit interval de timp în careva zone. Corect este să o numim cămașă: cămașa cu altiță, cămașa dreaptă, cămașa bărbătească.

Pentru mine, fiecare cămașă devine o creație unică, supusă unui proces meticulos ce se desfășoară într-o perioadă medie de 9 luni - o durată simbolică, echivalentă cu timpul în care o mamă își poartă cu dragoste și grijă pruncul sub inimă.

Personal, am dedicat chiar 15 luni pentru realizarea unei cămăși extraordinare. Aceasta provine din inima Basarabiei, regiunea Edineț, fiind o piesă deosebită, cămașa unei femei care alăptează. Această creație păstrează autenticitatea tradițiilor locale, evidențiată prin crucile delicate așezate pe sâni, un semn ancestral de protecție. Originalul acestei minuni vestimentare poate fi admirat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală.

Care sunt cele mai des întâlnite motive în cusăturile tradiționale? Dar culori?

Printre motivele universal întâlnite pe cămașă menționez:

  • Steaua – călăuza, punctul de reper;
  • Pomul vieții – legătura dintre cer și pământ, simbolul vieții continue;
  • Rombul – simbolul fertilității, bunăstării;
  • Mâini în șolduri – semn al puterii feminine, determinării;
  • Spirala – simbolul energiei, mișcării universale;
  • Crucea - credința în Dumnezeu, binecuvântarea.

Acum avem luxul să alegem culorile pe care ni le dorim, însă, pe timpuri, culorile erau obținute prin vopsirea în mod natural cu ajutorul plantelor.

Cum a venit ideea de a înființa comunitatea „Șezătoarea Basarabiei” și care este scopul acesteia? Câți membri sunteți?

„Șezătoarea Basarabiei” a fost creată din dorința câtorva femei, de vârste diferite, profesii diferite, cu temperamente diferite, de a crea un loc unde se pot regăsi, unde se pot conecta, unde pot să își împartă emoția împlinirii prin pasiunea comună de a broda cămăși autentice.

Inițial eram in jur de 10 femei, ca să ajungem o echipă de peste 30 în Chișinău, și peste 100 - în țară, care ni s-au alăturat prin proiectul ACASĂ, LA ORIGINI pe care l-am inițiat împreună cu comunitatea. Consultăm ocazional și meșterițe din afara țării prin intermediul rețelelor sociale.

Îndemnăm pasionații de cămășile tradiționale să ni se alăture, pentru că avem o comunitate frumoasă, care oferă suport cu mult drag. Și este absolut gratuit.

Ai vreun sfat pentru cei care doresc să înceapă să brodeze cămăși?

În lumea broderiei, îndrăzneala devine o forță creatoare, pentru că, deși ochii pot speria, mâinile aduc bucurie și înrămează povești.

Nimic nu poate egala senzația extraordinară a unei haine pe care tu însuți ai brodat-o cu pasiune și dedicare. Este acolo, în țesătura sa, unde îți lași energia și unde gândurile tale se împletesc într-un dans artistic. Este acolo unde ai ascuns secrete, semne și simboluri care vor rămâne nespus de profunde și nedescifrate, ca niște amintiri înfiripate în fiecare cusătură.

Tu cât de des vii la oficiu în ie sau cămașă cu altiță? Crezi că aceste piese trebuie purtate doar la evenimente speciale sau sunt potrivite și zi de zi?

De obicei, o fac de sărbători, naționale și nu doar. Și vreau să spun că atrag priviri de fiecare dată. Cămașa, poate fi de sărbătoare, poate fi „de lucru”, dar nu asta este important, ci cum te simți când o porți și ce mesaj transmiți celor din jur. Mi-aș dori să purtăm cămăși tradiționale cât mai des, pentru că nu putem fi mai frumoși și mai autentici decât atunci când ne purtăm cu mândrie identitatea.

Sperăm că acest articol te va motiva să porți mai des cămașa tradițională cu mândrie și îi mulțumim Cristinei pentru că inspiră oamenii maib prin pasiunea sa.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok