#inspirăm dedicația. Eduard Cobîlean: perseverența și agilitatea sunt cheia succesului atât în apicultură, cât și în managementul de procese

Eduard Cobîlean, Manager procese în cadrul Orchestrei Creditare Business Banking la maib, este persoana care gestionează eficient atât procesele din bancă, cât și cele din stupii de albine.

El îmbină lumea finanțelor cu o pasiune mai puțin obișnuită - apicultura. În spatele jobului din banking se ascunde un apicultor dedicat, atras de fascinația lumii albinelor și de conexiunea profundă pe care o aduce cu natura.

Descoperă în acest articol povestea sa captivantă, unde gestionarea eficientă a proceselor bancare merge mână în mână cu creșterea albinelor.

Cum ai descoperit pasiunea ta pentru apicultură?

Totul a pornit de la bunicul meu, care, la fel, este îndrăgostit de albinuțe. Acum 10 ani eram la bunicul în vizită și în timpul liber am citit literatura bunelului despre albini. Asta m-a inspirat să studiez mai detaliat despre apicultură. Bunicul deține circa 40-50 de familii de albine de care are grijă tot anul împrejur.

Cum ai reușit să găsești un echilibru între rolul tău de manager de procese și pasiunea pentru apicultură?

Planificarea eficientă a timpului mă ajută să găsesc un echilibru între rolul meu în cadrul maib și pasiunea pentru apicultură. Eu, însă, ofer suport bunicului nemijlocit în sezonul de recoltare a mierii, care are loc în lunile mai, iulie, când devin un tot întreg cu albinele, dar și la lucrările sezoniere în pregătirea albinelor pentru iarnă și pentru perioada de încălzire.

Există vreun principiu sau abordare din lumea apiculturii pe care îl aplici în gestionarea proceselor în cadrul companiei?

Desigur, unul dintre ele ar fi „colaborarea eficientă pentru atingerea unui scop comun". În apicultură, albinele lucrează împreună în mod armonios pentru a-și îndeplini sarcinile specifice, contribuind astfel la succesul întregului stup.

Care este cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o atât în gestionarea proceselor, cât și în creșterea albinelor?

Provocarea majoră în creșterea albinelor a apărut atunci când am fost responsabil de colectarea ramelor pline cu miere, într-un mediu înconjurat de albine, fiind într-o situație de stres cu care trebuia să lupt, iar cea mai mare provocare în gestionarea proceselor a fost crearea unui proces nou și unic cap-coadă.

Cum crezi că experiența ta în apicultură adaugă valoare echipei și abordării tale profesionale?

Prin dezvoltarea unor calități precum organizarea, atenția la detalii și gestionarea eficientă a resurselor. În apicultură este esențial să fii bine organizat pentru a monitoriza starea stupilor, să acorzi atenție la detalii pentru a observa schimbările subtile în comportamentul albinelor și să gestionezi eficient resursele, precum mierea colectată.

În plus, lucrul cu albinele poate dezvolta abilități de adaptabilitate și rezolvare a problemelor, deoarece mediul în apicultură poate fi dinamic și solicitant. Aceste calități pot contribui la gestionarea situațiilor complexe și la găsirea soluțiilor inovatoare în contextul profesional.

Care a fost momentul cel mai memorabil atât în cariera ta de manager, cât și în cea de apicultor? 

În calitate de manager, unul dintre momentele cel mai memorabile a fost implementarea cu succes a unei strategii inovatoare de optimizare a proceselor în cadrul proceselor TTC și crearea unui proces nou și unic pe piață.

În calitate de apicultor, un moment memorabil a fost atunci când am obținut prima recoltă de miere, în urma unui sezon de muncă provocator. Acest succes a reprezentat nu doar o recompensă tangibilă pentru eforturile depuse, ci și o experiență de neuitat.

Cum îți menții energia și motivația atunci când jonglezi între responsabilitățile profesionale și cele apicole?

Eforturile depuse sunt direct proporționale cu rezultatele obținute. Colectarea rezultatelor, fie că este vorba de recolta de miere sau de atingerea obiectivelor organizaționale, aduce o satisfacție deosebită și motivează continuarea angajamentului în ambele domenii.

Dacă ar fi să împărtășești pentru apicultorii începători și pentru profesioniștii în managementul de procese, care ar fi acela?

Sfatul meu este să fie perseverenți și agili. Atât în apicultură, cât și în managementul de procese întâmpinăm provocări și schimbări constante. Să fii perseverent și adaptabil în fața schimbărilor este cheia succesului. În apicultură, vei întâmpina diferite condiții meteorologice, boli ale albinelor și variabilități în producția de miere. În managementul de procese, vei gestiona diverse provocări și evoluții ale pieței. Perseverența te ajută să depășești dificultățile, să înveți din experiențe și să rămâi dedicat obiectivelor tale pe termen lung. Adaptabilitatea, la rândul său, îți permite să te ajustezi rapid la schimbări, să îți revizuiești strategiile și să găsești soluții inovatoare la problemele care pot apărea.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok