Conform unei tradiţii îndelungate, BC „Moldova Agorindbank” SA sprijină Concursul Naţional de Business-Planuri pentru Tineri, care a ajuns în anul curent la cea de-a 10-a ediţie. Organizatorul concursului - Asociaţia Naţională a Tinerilor Manageri din Moldova (ANTiM) a depus eforturi mari pentru ca evenimentul de totalizare a concursului să se desfăşoare la cel mai înalt nivel, trezind emoţii frumoase printre participanţi şi oaspeţii festivităţii. Printre partenerii concursului sînt de asemenea Fundația ARGIDIUS, ASEM, ODIMM, Asociația Business-ului European, Ministerul Tineretului și Sportului.
La această ediție s-au înregistrat 1349 de tineri cu idei de afaceri, dintre care 300 au fost invitați pentru interviu. Din cei prezenți la interviu au fost selectate 100 de persoane care au avut acces la instruire on-line începînd din luna aprilie. Susținuți de către traineri și o echipă de mentori - oameni de afaceri și profesioniști din domenii diferite, participanții au ajuns la finală, prezentînd planuri de afaceri, conform cerințelor concursului. La etapa finală a concursului - Gala Ideilor de Afaceri au ajuns 25 de tineri antreprenori, selectaţi de un juriu profesionist printre care şi Ghenadie Beldiga, şeful Direcţiei Credite Întreprinderi Мici şi Мijlocii, BC „Moldova Agroindbank” SA.
„Am fost frapat de interesul şi de dedicaţia participanţilor la concurs. Deşi foarte tineri, ei au fost insistenţi şi chiar foarte pregătiţi - ştiau ce înseamnă cash flow, alte noţiuni ce ţin de desfăşurarea practică a afacerii. M-a impresionat un tînăr care la 18 ani ai săi are un business interesant şi promiţător şi acum doreşte să-şi extindă afacerea. Este vorba de o fermă de prepeliţe independentă energetic,” a menţionat Ghenadie Beldiga.
Anume acest proiect a şi fost desemnat drept cîştigător al Concursului, iar autorul acestui business-plan - Dorin Prisăcaru s-a învrednicit de Premiul Mare al Concursului Naţional de Business-Planuri pentru Tineri, fiindu-i înmînat un premiu de 150.000 lei.
„Am decis să creez o fermă de prepeliţe şi să produc ouă şi carne în acelaşi timp. Deşeurile obţinute de la fermă vor fi folosite drept materie primă pentru un reactor ce va produce biogaz. Transformîndu-l în energie electrică şi termică, ferma va fi independentă energetic”, a povestit Dorin Prisăcaru.
Pe lîngă deţinătorul Premiului Mare, au mai fost desemnate 24 locuri cîştigătoare, valoarea primelor variind între 60 000.00 lei şi 150 000.00 lei. Printre alte proiecte cîştigătoare se numără Creşterea competitivităţii economice (nutreţ furajer granulat); Creşterea oilor de Camerun pentru producţia de carne fără colesterol; Cămăşi la comandă; Producerea website-urilor (template-uri) pentru business-uri din întreaga lume; Servicii de reparare, întreţinere şi mentenanţă a dispozitivelor biomedicale piersici şi struguri de calitate; Cartea interactivă, educativă şi multilingvă pentru copii; Uscarea fructelor prin metode inovatoare; Producerea de accesorii fashion: genţi, bijuterii, accesorii tricotate, etc.
Aurelia Braguţa, preşedintele ANTIM: „Anul acesta este ediţia a X-a, jubiliară, de aceea am decis să creştem numărul de persoane care au beneficiat de resurse financiare pentru afaceri. Considerăm că acest concurs este o oportunitate pentru tinerii antreprenori de a accesa o parte din resursele necesare pentru businessul lor, dar şi suportul consultativ pe durata unui an de derulare a competiţiei”.
Concursul este organizat anual, începînd cu anul 2002, bucurându-se de mare succes în rîndul tinerilor cu inițiativă antreprenorială. Cel mai fidel partener al acestuia este MAIB care sprijină desfăşurarea lui din 2006, demonstrînd şi cu acest prilej întreaga disponibilitate de a promova ideile tinerilor care doresc să-și deschidă propria afacere, astfel contribuind la dezvoltarea social-economică a țării.
Cu un mesaj din partea Preşedintelui Moldova Agroindbank Serghei Cebotari, a venit Victoria Koroli, consilier al Preşedintelui băncii, care a accentuat: „Mă bucur să văd aici atît de mulți tineri frumoşi, energici, entuziaşti, care cred în viitorul ţării noastre. Moldova Agroindbank, in calitate de cel mai vechi partener al acestui concurs, vă asigură de continuitatea suportului său atît financiar cît şi de mentor. Susţinem din suflet acest proiect pentru că avem convingerea că sprijinind tinerii antreprenori, încurajăm şi dezvoltăm spiritul de businessman şi contribuim la implementarea unor idei excelente de afaceri. Acestea, la rîndul lor, vor contribui la dezvoltarea economică a ţării, la crearea noilor locuri de muncă şi la îmbunătăţirea condiţiilor de trai aici, la noi acasă”.
Istorii de succes ale tinerilor antreprenori, prezentate la Gala Ideilor de Afaceri vin să îndemne şi alţi tineri care vor să-şi dezvolte afaceri pe piața națională, iar Moldova Agroindbank şi pe viitor le va acorda toată susţinerea profesională, financiară pentru ca aceste afaceri să-şi creeze nume recunoscute de către toți.