Parteneriat IMM-uri, premiate de MAIB pentru responsabilitatea lor socială
Avînd în vedere că Întreprinderile Mici şi Mijlocii, micro-întreprinderile reprezintă un sector-cheie pentru Moldova Agroindbank, pentru economia naţională în ansamblu, MAIB a devenit partener traditional al Concursului Naţional „IMM – model de responsabilitate socială”. Acesta este organizat de către Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) în colaborare cu Ministerul Economiei şi cu Reţeaua Pactului Global Moldova. Concursul are drept scop susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii din diverse domenii de activitate, care au înregistrat rezultate marcante în domeniul Responsabilităţii Sociale Corporative (RSC) , contribuind la dezvoltarea economică a ţării.
Actuala ediţie a concursului a fost organizată în perioada octombrie-noiembrie 2013, fiind adresată întreprinderilor micro, mici şi mijlocii care în mod voluntar s-au implicat în programe şi activităţi sociale şi au dat dovadă de atitudine responsabilă faţă de angajaţi, clienţi, comunitate, parteneri şi, în general, faţă de societatea în care activează şi îşi dezvoltă afacerea.
Întreprinderile Mici şi Mijlocii concurente au fost evaluate conform Formularului de Aplicare prezentate comisiei de evaluare compusă din membrii ODIMM. Cîştigătorii au primit premii băneşti de la BC “Moldova Agroindbank” SA, acestea avînd scopul de a le stimula şi încuraja în implicarea voluntară în activităţi sociale şi de mediu.
Astfel, premii de la MAIB au primit următoarele companii:
SRL “Depofarm”, or. Anenii Noi, la categoria Pprotecţia mediului înconjurător;
SRL “Magistrala Nistru”, or. Soroca, la categoria Respectarea condiţiilor de muncă a angajaţilor;
SRL “Moroi”, s. Kongaz, raionul Comrat, la categoria Integrarea socială şi sprijinul acordat comunităţii.
SRL “Tincomerţ Grup”, din oraşul Ocniţa, a primit Premiul Special pentru realizarea unei acţiuni importante în câteva dintre domeniile sus menţionate.
Banca a fost reprezentată la evenimentul de premiere de către Ala Polustanova, şefa Departamentului Elaborarea şi Adminisrtrarea Produselor în activitatea retail, care a remarcat că MAIB nu doar se manifestă activ ca o instituţie social responsabilă, ci şi încurajează acest principiu printre companiile partenere.
Printre oaspeţii de onoare ai Conferinţei ÎMM-urilor a fost Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, care a declarant că Întreprinerile Mici şi Mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei de piață, iar una dintre prioritățile stabilite în Programul de guvernare este crearea locurilor de muncă decente şi durabile.
“Una din ideile care ne ajută să definim politicile noastre pentru IMM-uri, este principiul hipocratic «să nu dăunezi». În acest context, la prima şedinţă tematică a Guvernului s-a discutat despre constrângerile în domeniu, iar la 25 septembrie, Cabinetul de miniştri a adoptat Foaia de parcurs în vederea eliminării constrângerilor critice în calea mediului de afaceri pentru anii 2013-2014, care include o serie de măsuri menite să simplifice condiţiile de activitate a unei întreprinderi”, a afirmat Iurie Leancă.
În anul 2012, IMM-urile reprezentau 97,5% din numărul total al întreprinderilor din ţară, unde activau 300,2 mii de persoane, adică 57,7% din numărul total de angajaţi ai întreprinderilor. Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii au constituit 73 de miliarde de lei sau 34,5% a acestui profit pe economie.