Maib continuă să contribuie la promovarea educației financiare a copiilor și tinerilor. Cu ocazia Zilei monedei naționale, când leul moldovenesc a împlinit 30 de ani, maib a găzduit un eveniment tematic pentru cel mai mare grup de studenți care a fost implicat în călătoria pe „Drumul banilor”, organizată de Banca Națională a Moldovei.
Astfel, la data de 29 noiembrie, un grup de 40 de studenți din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova și Colegiului Național de Comerț au efectuat o vizită la maib park. Studenții au avut oportunitatea să facă o excursie la noul sediu maib park, să vadă sucursala din incinta acestuia, dar și să afle multe curiozități despre domeniul financiar și moneda națională. Dacă ai vrea și tu să afli mai multe despre parcursul monedei naționale, vezi acest material: De ce valuta moldovenească se numește leu? Zece curiozități despre moneda națională, la 30 de ani de la introducerea acesteia | maib.
Studenții au descoperit istoria maib, evoluția banilor, de la troc și până la criptomonede, au discutat despre rolul banilor, importanța lor și a gestionării eficiente a acestora. Totodată, studenții au avut ocazia să colaboreze în echipe pentru a concepe ideile de multiplicare a unei sume de bani. Astfel, cele patru echipe formate au venit cu idei de investiții, le-au dezbătut și analizat, dezvoltându-și abilitățile analitice și strategice.
Tatiana Cojuhari, specialistă training și dezvoltare maib:
„Suntem mereu deschiși spre colaborare, iar cu BNM avem o relație aparte, plină de inițiative frumoase. Deja de câțiva ani suntem gazda mai multor evenimente organizate de BNM, precum „Ziua economisirii”, „Drumul banilor” etc. Astfel, în contextul aniversării a 30 de ani de la punerea în circulație a monedei naționale, am găzduit două grupuri de studenți ai anului I. A fost prima dată când am organizat o lecție de educație financiară pentru studenți, așadar am adaptat subiectele conform tematicii și a intereselor specifice vârstei și sperăm ca și această inițiativă să devină o tradiție la maib.”
Toate activitățile desfășurate în cadrul vizitei au fost realizate într-o manieră prietenoasă și interactivă, care a predispus tinerii să împărtășească idei și opinii, să acorde întrebări și să afle lucruri noi.
Cornelia Marinescu, studentă a CNC, specialitatea Finanțe și Bănci:
„Această vizită mi-a plăcut mult, fiindcă persoanele care au facilitat-o au reușit să ne creeze o dispoziție foarte bună și să ne ofere foarte multă informație utilă despre care nu am mai auzit anterior. Chiar dacă, de obicei, când ne gândim la bancă, ne imaginăm o instituție foarte strictă, odată ce am ajuns aici, am înțeles că e mai interesant, interactiv și colorat decât pare.”
Vadim Crețul, student ASEM, specialitatea Finanțe și Bănci:
„Mi-a plăcut designul plin de culoare din maib park, modul în care a fost organizată vizita și activitatea în grupuri, care ne-a făcut să colaborăm și să venim cu idei. Am aflat lucruri curioase despre bani, despre parcursul maib și, în general, m-am simțit bine.”
Gabriela Bularga, studentă CNC, specialitatea Finanțe și Bănci:
„Mie mi-a plăcut abordarea trainerelor și modul în care au interacționat cu noi. Vreau să mulțumesc pentru efortul depus, dar și pentru cadourile pe care le-am primit la sfârșit de activitate.”
În anul 2023 peste 500 de elevi au participat la lecțiile de educație financiară, organizate de maib. Mai multe detalii află aici: Doar în 2023 peste 500 de elevi au participat la lecțiile de educație financiară, organizate de maib.
Totodată, în 2023 banca a lansat proiectul de educație financiară maib edu, destinat tuturor categoriilor de vârstă.