Zoia Romaniuc. Despre livezile superintensive, cele mai noi tehnologii și perspectivele agriculturii în Moldova

Pavel Zingan într-un interviu cu Zoia Romaniuc, directorul G.T. Romaniuc Zoia, clientă maib business.

Zoia, bună ziua! Gestionați o gospodărie țărănească. În ce direcție în agricultură lucrați și de cât timp vă ocupați de aceasta...

Bună ziua! Este o afacere de familie pe care am fondat-o împreună cu soțul meu. Acum, fiul nostru cel mare participă activ, iar cel mic, din cauza vârstei, încă nu poate participa la toate procesele, dar este și el interesat de afacerea noastră comună. De-a lungul celor 25 de ani de existență a afacerii noastre de familie, am trecut prin multe etape și procese. Am început prin cumpărarea și vânzarea de mere de la fermierii locali, exportând la acea vreme doar în Rusia. După 10 ani de activitate de acest fel, am realizat că era timpul să schimbăm radical abordarea afacerii. Deoarece Moldova este o țară agrară, iar bogăția noastră cea mai mare este pământul și oamenii, am decis să investim în propriile livezi. Am achiziționat 25 ha de teren, pe care am plantat 7,5 ha de cireșe și pe restul terenului – mere.

Livada este o investiție care necesită nu doar cheltuieli, dar și timp. Când ați cules prima recoltă?

Pentru ca livezile să înceapă să rodească, este necesar aproximativ 4 ani. În acest interval, pentru a nu rămâne fără fonduri, am continuat activitatea noastră anterioară de cumpărare-vânzare de mere, învățând în paralel toate subtilitățile pomiculturii. Pentru noi, soțul meu și cu mine, acesta a fost un nou domeniu de activitate, totul trebuia să fie învățat practic, dar eram convinși că vom reuși.

Din câte înțeleg, ați decis să nu vă opriți la volumele cu care ați început...

Acum șapte ani, am avut oportunitatea să achiziționăm un spațiu de depozitare și 30 ha de livadă veche. Aproximativ în același timp, livada noastră tânără a început să rodească, plus că aveam recolta din livada recent achiziționată. Încă nu puteam asigura exportul a 100% din recoltă, astfel a apărut necesitatea de a păstra fructele și pomușoarele în frigider. La scara agricolă, un frigider nu este doar un aparat pentru păstrarea și răcirea recoltei, ci un spațiu amplu care include multe componente, cum ar fi o zonă de sortare, dușuri, vestiar, o sală de mese pentru angajați și multe altele. A fost elaborat un proiect pentru un frigider de 2,5 mii de tone, conform tuturor cerințelor și standardelor moderne.

A fost aceasta prima dvs. investiție în modernizarea afacerii de familie?

Da, prima și una dintre cele mai mari. Am înțeles clar că fără modernizarea agriculturii nu vom putea fi competitivi și ne așteaptă stagnare la un moment dat. Agricultura modernă diferă semnificativ de cea practicată de fermieri acum 10, 20 și mai ales 30 de ani în urmă. De aceea, am decis să începem să investim în echipamente noi și livezi moderne. Deoarece investițiile în construcția unui frigider necesitau cheltuieli financiare mari, am început să căutăm posibilități de obținere a unui credit. Ne-am adresat la mai multe bănci, am analizat diverse oferte și am optat pentru creditarea de la maib. Aici ni s-au oferit cele mai avantajoase condiții de creditare și au crezut în proiectul nostru și în noi. La începutul anului 2020 am început construcția și după câteva luni a început pandemia de COVID-19, care ne-a șocat pe toți, dar nu ne-am oprit, în ciuda riscurilor. În cele din urmă, construcția s-a finalizat la timp și în acest sezon am depozitat pentru prima dată merele noastre în frigider, iar spațiul liber l-am închiriat fermierilor locali.

V-a inspirat prima experiență pozitivă cu investiții mari?

Da, am înțeles că acesta este un mod eficient și real pentru dezvoltare ulterioară. În anul 2022 ne-am adresat din nou la maib pentru a obține un alt credit pentru achiziționarea unei linii de sortare a merelor și instalarea de panouri solare pe frigider. Creditul a fost aprobat, ceea ce ne-a permis să achiziționăm o linie olandeză de sortare a merelor și să instalăm panouri solare. De două sezoane obținem energie alternativă, ceea ce ne-a ajutat foarte mult în perioada creșterii bruște a prețurilor la toate resursele energetice.

Criza energetică nu a fost singura cu care v-ați confruntat recent. Acțiunile militare din Ucraina v-au determinat, cu siguranță, să căutați noi piețe de desfacere...

Într-adevăr, toate lanțurile logistice stabilite au fost distruse și am înțeles că trebuie să ne concentrăm pe noi piețe, care, la rândul lor, necesită standarde diferite de calitate și gust. Astfel, următoarea noastră investiție a fost în livezi. În 2023 ne-am adresat din nou la maib pentru a obține fonduri creditare, pe care am plănuit să le folosim pentru plantarea de noi livezi folosind tehnologii moderne, urmărind scopul de a accesa noi piețe  - piața europeană și piața Arabiei Saudite și a EAU. Banca a venit din nou în întâmpinarea noastră și am reușit, datorită creditării, să plantăm 10 ha de livadă superintensivă, conform celor mai moderne tehnologii în agricultură.

Ce înseamnă „livadă superintensivă”? Cred că pentru majoritatea oamenilor acest termen nu este clar...

Una dintre principalele diferențe ale unei livezi superintensive față de una obișnuită este densitatea de plantare a puieților pe 1 ha. În medie, densitatea unei livezi superintensive este de 4 ori sau mai mare decât cea a unei livezi obișnuite. Aceste livezi moderne trebuie să fie echipate cu suporturi speciale, sistem de irigare, plase anti-grindină și alte elemente. Am plantat 10 ha de livadă superintensivă  de cireși italieni și recolta va putea concura în mod adecvat cu producătorii europeni. Mai avem de modernizat livezile de meri, este un proces lung, destul de complex și costisitor, dar nu ne vom opri aici.

Ce planuri aveți pentru viitorul apropiat?

Avem un proiect ambițios pe care ne străduim să îl realizăm în viitorul apropiat. Una dintre problemele acute din regiunea noastră este lipsa apei de calitate pentru irigarea livezilor. În prezent, lucrăm la un proiect pentru transportul apei din Nistru. Nu trebuie doar să aducem această apă la livezile noastre, ci ea trebuie, de asemenea, să treacă printr-o serie de etape de filtrare pentru a fi adecvată pentru irigații. Desigur, trebuie instalat și sistemul de irigații propriu-zis. Pas cu pas, sperăm să ne realizăm planurile și suntem pregătiți să continuăm să găsim oportunități pentru a investi în pământul pe care îl iubim, în oamenii care lucrează cu noi și să demonstrăm că Moldova este o țară în care afacerile agricole pot și trebuie să fie dezvoltate.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok