Victor Scutaru. Modernizarea, tehnologizarea și noile soiuri sunt criterii obligatorii pentru succesul în agricultură

Pavel Zingan într-un interviu cu Victor Scutaru, directorul gospodăriei țărănești Scutaru Victor, client maib business.

Gospodăriile țărănești se specializează în diverse domenii. În ce domeniu ați ales să activați?

Familia noastră este dedicată cultivării și exportului de mere și cireșe. În nordul Moldovei, în regiunea Edineț, avem 60 de hectare de livadă superintensivă de meri și 10 hectare de cireși. Lucrăm la afacerea noastră de peste 20 de ani, din 2003.

Cum ați ajuns să deveniți unul dintre cei mai mari producători din nordul țării?

Am ajuns cu timpul să avem propriile noastre livezi. Inițial, activitatea noastră consta în revânzarea de mere de la producătorii locali. Dar am început să observăm din ce în ce mai mult că nu suntem mulțumiți de calitatea produsului, așa că am decis că vom cultiva noi înșine fructe. Am achiziționat 40 de hectare de livadă veche, pe care am dezrădăcinat-o, am plantat puieți noi și am început să lucrăm la crearea unei livezi moderne. Ce înseamnă o livadă „modernă”?

Aceasta este o livadă care este protejată de condițiile meteorologice nefavorabile. Are instalată o plasă antigrindină, sistem de irigare și sisteme de monitorizare a vremii. Apropo, în 2011 noi am instalat prima stație meteo pentru agricultură din Moldova. Aceasta este o livadă superintensivă, cu rezistență a puieților și productivitate mult mai mare decât livada de tip vechi. De asemenea, o livadă modernă înseamnă noi soiuri. Merele, cireșele și alte culturi sunt permanent îmbunătățite, se creează noi soiuri de calitate superioară, cu aspect atractiv și, bineînțeles, caracteristici mai bune de gust.

O livadă modernă presupune utilizarea celor mai noi tehnologii. De exemplu, am instalat panouri solare pentru sistemul de irigare, ceea ce ne economisește semnificativ banii.

Ce soiuri cultivați?

Din cireșe - „Regina” și „Cordia”, avem și mai multe soiuri de mere, aproximativ 10, majoritatea soiuri sunt de toamnă-iarnă destinate depozitării. Printre acestea sunt „Gloucester”, „Idared”, „Campion”, „Gala Devil”, „Gala Shniga”, „Jonagold” și altele.

Creșterea este doar unul dintre procese. Ce alte activități fac parte din ciclul vostru de lucru?

Suntem responsabili de întregul ciclu, de la recoltare până la export, când fructele ajung la cumpărător. În 2010 am pus în funcțiune un frigider de 2000 de tone, asigurându-ne astfel cu spațiu pentru depozitarea pe termen lung a merelor și cireșelor în condiții corespunzătoare. Avem și o linie de sortare.

Exportați 100% din recoltă sau o parte rămâne pe piața locală?

Aproximativ 10% din recoltă rămâne pentru piața locală.

Unde exportați?

În România, Belarus, Federația Rusă, o mică parte din recoltă merge pe piața europeană, iar în ultimul timp analizăm activ o nouă direcție - țările asiatice. Aceasta este o piață promițătoare și, în același timp, foarte pretențioasă pentru standardele de calitate și gust, așa că ne îmbunătățim pentru a îndeplini standardele necesare.

Aveți peste 20 de ani de experiență în agricultură. Ce sfaturi le-ați da fermierilor care sunt la început de cale?

Monitorizați cele mai recente tehnologii din agricultură și implementați-le în munca dvs. cât mai rapid posibil. Este necesar să actualizați soiurile de culturi pe care le creșteți. Merită să acordați atenție celor care sunt solicitate pe piețele de perspectivă din regiune. De asemenea, este necesar să investiți mereu în agricultură și să nu vă fie teamă de a împrumuta sau de a participa la diverse programe și granturi pentru sprijinirea fermierilor.

Implementarea aproape a tuturor proiectelor noastre majore a fost posibilă datorită creditelor de la maib.

De cât timp colaborați cu maib ?

Chiar înainte de crearea gospodăriei ţărăneşti. Suntem clienți ai maib din 1995 și intenționăm să lucrăm cu ei și mai departe. Toate împrumuturile ne sunt aprobate rapid și fără probleme, știm mereu cine ne supraveghează și pe cine putem contacta dacă apar întrebări suplimentare. Timp de aproape 30 de ani de colaborare cu banca, nici noi nu am avut plângeri cu privire la munca lor, nici maib nu a avut situații problematice cu noi.

Pentru ce ați primit primul credit?

Pentru propria noastră unitate frigorifică, în 2009. Condițiile de creditare au fost cât se poate de loiale și comode pentru noi, așa că am ales maib fără ezitare. Cel mai recent împrumut a fost contractat pentru achiziționarea de panouri solare pentru frigider. Panourile au fost montate în luna ianuarie a acestui an și așteptăm primele rezultate.

Ce planuri aveți pentru 2024?

Vom instala o plasă antigrindină pe 6 hectare într-o livadă tânără superintensivă, pentru a proteja cultura de vremea rea. Acum câțiva ani am dezrădăcinat 14 hectare dintr-o livadă veche și am planificat noi plantări acolo, dar operațiunile militare din Ucraina ne-au împiedicat să ne realizăm planurile. Sperăm ca anul acesta să revenim la plan și să-l putem implementa.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok