Vadim Vetrilă. Despre cel mai ambițios proiect din domeniul turismului medical în Moldova

Pavel Zingan într-un interviu cu Vadim Vetrilă, CEO Smile Dent Team, client maib business.

Vadim, bună ziua! Interviul nostru are loc în una dintre clinicile dumneavoastră stomatologice din Chișinău și, din câte știu, această locație este doar o parte a proiectului Smile Dent Team...

Într-adevăr, Smile Dent Team este un proiect internațional care a început în Republica Moldova și în timp s-a extins în România și Italia.

Cum a început proiectul?

Sunt medic stomatolog de profesie, absolvent al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Până în 2019 am lucrat ca medic, apoi am decis să mă retrag din practică și să mă dedic managementului. Povestea Smile Dent a început în 2009, când eram încă student, clinica a fost fondată de un medic împreună cu câțiva parteneri într-un spațiu mic cu trei scaune stomatologice. M-am alăturat echipei de medici Smile Dent în 2012, iar după câțiva ani de practică medicală, eu și soția mea am luat decizia comună de a închiria clinica și de a începe o nouă etapă în dezvoltarea acesteia.

În 2014, l-am cunoscut pe Corrado Palmas, partenerul italian cu care dezvoltăm relații de afaceri până în prezent. La acel moment, mi-am dat seama că vreau să trec la un nou nivel de servicii stomatologice, oferind pacienților posibilitatea de a rezolva cele mai complexe cazuri din chirurgie și implantologie. De asemenea, am decis să ne extindem geografic, astfel încât o nouă direcție pentru noi a devenit turismul medical. Datorită colaborării cu doctorul Corrado Palmas, am reușit să stabilim acest proces și să începem să lucrăm cu pacienți din Italia.

Știu că mulți consideră „turismul medical” procesul prin care diaspora moldovenească se întoarce temporar acasă pentru a se întâlni cu rudele și, în același timp, pentru a rezolva probleme medicale...

Acest proces nu poate fi numit „turism medical”, deși lucrăm și cu astfel de situații, pentru că mecanismul lor este foarte asemănător. Sarcina noastră principală este de a aduce la Chișinău pacienți din Italia sau alte țări europene, asigurându-le întregul spectru nu doar de servicii stomatologice, dar și logistice. Din 2014, avem un flux constant de pacienți din Italia, dezvoltând direcția specifică turismului medical.

Cum funcționează turismul medical?

Primul pas este solicitarea online a pacientului la clinica noastră, descrierea problemei și trimiterea radiografiilor sau a altor investigații. Ulterior, specialiștii noștri elaborează un plan de tratament și durata acestuia. De obicei, pentru prima etapă, cea chirurgicală, pacientul trebuie să fie în Moldova aproximativ o săptămână, urmată de o vizită repetată după 6 - 8 luni, care durează aproximativ 10 zile. Serviciul de turism medical presupune nu doar tratamentul, ci și organizarea întregului proces - bilete, transfer, cazare și chiar un program cultural.

Sunt incluse aceste servicii în pachetul dumneavoastră?

Da, desigur. Pacientul nu are nevoie să își caute cazare în Moldova pe durata tratamentului sau bilete, toate acestea sunt gestionate de noi.

Care este principalul argument pentru un pacient din Italia atunci când alege o clinică stomatologică în Moldova?

Raportul preț - calitate. Până a începe colaborarea cu noi, doctorul Corrado Palmas a studiat meticulos piața stomatologică, evaluând diferite țări. Clinica noastră a corespuns tuturor standardelor - profesionalismul și experiența medicilor, disponibilitatea tehnologiilor moderne, calitatea materialelor și prețurile accesibile. Pentru un pacient din Italia sau din altă țară europeană, este mai avantajos să vină în Moldova și să urmeze tratamentul în clinica noastră, având în vedere că și calitatea serviciilor este la cel mai înalt nivel.

De ce ați decis să vă extindeți și în România?

Inițial, nu aveam astfel de planuri, dar pandemia ne-a făcut să vedem lucrurile din alt unghi. Din cauza dificultăților legate de zboruri, am căutat o soluție alternativă. În 2020, am deschis o clinică în Iași, întrucât este aproape de Chișinău și există un aeroport acolo. În Iași, echipa noastră de specialiști moldoveni a început să lucreze, o parte din pacienți fiind tratați în România, la necesitate organizând transport la Chișinău. Peste un an am deschis clinici în București și Brașov. Echipa clinicilor a fost formată din medici din Republica Moldova, iar principalii pacienți - turiștii străini.

Din punct de vedere al simplificării logisticii în perioada pandemiei, deschiderea clinicilor în România este complet justificată. Dar cum a apărut ideea de a deschide o clinică în Italia?

În Italia lucrăm după un alt principiu. Acolo am deschis o clinică mică cu medici locali, care oferă servicii medicale pacienților care au primit deja tratament complet în Moldova sau România. Aceste servicii sunt, în mare parte, de natură preventivă, care nu necesită intervenții serioase, dar care trebuie efectuate din când în când pentru a menține sănătatea cavității bucale.

Ce planuri aveți? Să vă extindeți și mai mult în România și Europa?

Ne axăm pe dezvoltarea turismului medical în Moldova. Am început deja lucrul la un proiect ambițios al unei clinici noi, care va include și un bloc hotelier. Acest proiect ne va ajuta să rezolvăm problema principală - cazarea confortabilă a pacienților străini. Clinica va fi orientată exclusiv către serviciile de turism medical și va deveni un proiect unic pentru Moldova.

Un proiect atât de mare necesită, fără îndoială, investiții considerabile...

Da, de aceea ne-am adresat echipei maib, banca ai cărei clienți suntem de mulți ani, pentru a obține finanțare. Creditul a fost aprobat destul de repede și în condiții favorabile pentru noi, așa că planificăm să deschidem o parte a clinicii chiar în această toamnă.

Ne-ați putea oferi mai multe detalii despre noua clinică?

Clinica va fi situată în Chișinău, în sectorul Botanica, pe un teren achiziționat, având o suprafață totală de 25000 de metri pătrați. Clinica va ocupa aproximativ 3000 de metri pătrați, pe restul spațiului va fi organizat hotelul pentru pacienți.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok