Silvia Stoica. Produsele noastre din cătină pot fi cumpărate în centrele comerciale Soiuz, Budapest, iar toamna - la Ecolocal

Pavel Zingan într-un interviu cu Silvia Stoica, administratoarea Gospodăriei Țărănești „STOICA SILVIA VICTOR”, clientă maib business.

Care este primul lucru care îți vine în minte când auzi cuvântul „cătină”? Sănătate. Și este o asociere corectă. Cătina conține aproximativ 200 de nutrienți. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale cătinei este stimularea imunității, datorită concentrației mari de fitoncide și vitamina C. Fructele de cătină își păstrează vitamina C chiar și după înghețare, iar câteva linguri de ulei de cătină satisfac necesarul zilnic de vitamina E. Arareori întâlnești produse care să conțină vitaminele C și E într-o asemenea concentrație, dar cătina are un „trio câștigător” - este bogată și în carotenoizi, adică vitamina A. De asemenea, cătina conține o cantitate considerabilă de vitamine din grupa B, vitamina P și vitamina K.

Am încercat să caut statistici despre cultivarea cătinei în Republica Moldova. Nu am găsit multe informații, dar am descoperit câteva lucruri.

Conform estimărilor experților pentru anul 2023, suprafața totală a plantațiilor de cătină din Moldova se apropie de 200 de hectare. În plus, există și multă cătină sălbatică în țară, care este colectată și ajunge pe piața internă.

Având în vedere aceste date, Gospodăria Țărănească STOICA SILVIA VICTOR, care cultivă cătină în satul Leordoaia, raionul Călărași, pune pe piață aproximativ 8-10% din toată cătina din Moldova.

Detalii despre afacerea cu cătină, în interviul de mai jos.

Silvia, bună ziua. Când ați decis să cultivați cătină?

Acum șapte ani. Pentru noi este o afacere de familie, sunt implicați tatăl și fratele meu, Victor senior și Victor junior.

Vă ocupați de cătină ca monocultură? Sau aveți și alte activități agricole?

Ne-am ales o specializare și ne ocupăm doar de cătină - atât de cultivare, cât și de prelucrare. Produsele care pot fi obținute din cătină sunt atât de numeroase, încât această specializare se justifică pe deplin. Posibilitățile de dezvoltare sunt foarte diverse.

Ce suprafață de teren aveți dedicată cultivării cătinei?

Șaptesprezece hectare. Am cumpărat puieți și am început plantația de la zero.

Nu mă pricep la agricultură. Când începe cătina să rodească?

În al treilea sau al patrulea an de la plantare. Și viața unui tuf de cătină este de 20-25 de ani. Deci, plantația noastră poate fi considerată încă tânără.

Când spuneți că este o afacere de familie, asta înseamnă că trei persoane pot gestiona o asemenea plantație?

Având în vedere că lucrările de îngrijire pot fi mecanizate, ne ocupăm de întreținerea plantației. Dar pentru recoltare, desigur, este nevoie de mai multe brațe de muncă. Dacă vorbim de îngrijire, pentru noi a fost esențial să obținem certificarea ECO, care confirmă că metodele noastre de prelucrare sunt ecologic corecte și permit fructelor să își acumuleze la maximum vitaminele și microelementele necesare până la momentul recoltării.

Vindeți toată cătina în sezonul de recoltare?

Nu este cea mai avantajoasă cale din punct de vedere al afacerii. Este mult mai interesant să lucrăm cu produse procesate din cătină sau, cel puțin, să asigurăm păstrarea pe termen lung a fructelor. În prezent, închiriem un depozit frigorific în Orhei, dar suntem în proces de construcție a propriului depozit. O parte din cheltuieli le-am acoperit din resurse proprii, iar cea mai mare parte a investițiilor a fost realizată printr-un credit de la maib.

Ați menționat că sunteți interesați de produsele procesate din cătină... Deja procesăm propriile fructe. Produsele noastre includ gemuri, pulpă, suc concentrat, ulei și chiar săpun.

Unde pot fi cumpărate produsele dumneavoastră?

Sunt comercializate în centrele comerciale Soiuz, Budapest, iar în sezon - la piața Ecolocal. Toamna, ne puteți întâlni săptămânal la Ecolocal.

Printre clienții dumneavoastră sunt și restaurantele?

Destul de multe. Ceaiurile și deserturile cu cătină devin din ce în ce mai populare – cătina este la fel de gustoasă pe cât este de sănătoasă, așa că restaurantele sunt clienți constanți. Dar de ce întrebați?

Am un canal pe Telegram despre gastronomie și aș face cu plăcere o recomandare de produse în sezon. Cum ați descrie avantajul unic al produselor voastre pentru un astfel de anunț?

Faptul că metodele noastre de cultivare și prelucrare a cătinei permit păstrarea maximă a proprietăților biologice benefice ale acestui fruct. Iar noi garantăm că, după ce încearcă produsele noastre, orice potențial client nu va avea niciun dubiu cu cine să colaboreze. Noi ne asumăm responsabilitatea pentru calitatea produselor noastre.

 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok