Pavel Zingan într-un interviu cu Serghei Tiorsa, director SRL „AGRO-DENISIMUS”, client maib business.
Domnule Tiorsa, bună ziua. Acest interviu face parte din seria pe care o dedicăm agriculturii și, după cum am văzut deja, nu există două povești la fel. Să începem cu etapa de până la SRL. Ce ați făcut și în ce domeniu ați lucrat?
Bună ziua, până a deschide SRL-ul în 2003, am avut o fermă țărănească timp de trei ani, iar dacă să mă întorc și mai în urmă, munca mea era legată de agricultură.
Cum a început călătoria dumneavoastră profesională?
Cu studii în domeniul agriculturii. Am absolvit Institutul Agricol cu o diplomă în mecanizare agricolă. La început, m-am angajat într-o brigadă de tractoare, am fost implicat în repararea utilajelor specializate, iar apoi am lucrat ca inginer șef. După prăbușirea URSS, am decis să rămân în agricultură și să fac ceea ce îmi place și pot face, trebuia doar să mă adaptez la noile condiții și să caut oportunități de creștere și dezvoltare.
Întreaga experiență este legată de agricultură?
Așa e, am o experiență în agricultură de peste 40 de ani.
De unde ai început în 2000, când ai decis să deschizi o fermă țărănească?
Din închiriere de terenuri și livezi. De-a lungul timpului, a început să apară și oportunitatea de a cumpăra niște loturi de teren, dar astăzi cea mai mare parte a terenului pe care lucrez este închiriată.
Primele livezi au fost de vișini, cireș, măr și niște pruni, ulterior am plantat livezi de caise. Suprafața totală a livezilor în acest moment este de aproximativ 120 de hectare.
După câțiva ani de muncă, pe lângă grădini, au apărut câmpuri cu diverse culturi de cereale - porumb, floarea-soarelui, mazăre, lucernă, orz, grâu, rapiță. Ferma noastră este situată în centrul Moldovei, în regiunea Orhei.
Sunteți implicat și în export?
Nu, am destule griji cu privire la creșterea, recoltarea și depozitarea recoltelor. De la bun început, am cooperat cu companii care cumpără fructe și cereale de la noi și sunt angajate în vânzări ulterioare. Volumul principal este exportat în țările CSI și Europa, o mică parte din recoltă rămâne pentru piața locală.
Aveți o experiență enormă în agricultură și, în același timp, ați văzut două sisteme de agricultură complet diferite - de la gospodăria colectivă la SRL. Cât de important este să urmărim tendințele din agricultură și să ținem pasul cu progresul?
Este vital pentru dezvoltarea dinamică a afacerilor în domeniul agriculturii. Nu te poți baza doar pe cunoștințele dobândite cu zeci de ani în urmă, trebuie să urmezi mereu tendințele și să înveți constant. Desigur, anii de experiență au avantajele lor, dar trebuie să căutăm mereu soluții noi, moderne și să le implementăm cât mai curând posibil.
Acum, de exemplu, înlocuiesc livezile vechi de meri cu altele noi, de mare intensitate. Pomii fructiferi vechi sunt dezrădăcinați și în locul lor vor fi plantate soiuri noi, ținând cont de toate cerințele moderne. În toamnă sper să înlocuiesc livada de cireși, plantând soiuri italiene. Colaborăm cu o companie din Moldova care importă puieți și avem mari speranțe în noi tipuri de pomi fructiferi.
De ce ați ales soiurile de cireșe italiene?
Unul dintre principalele avantaje este că cireșele încep să dea roade chiar în următorul an după plantare. Desigur, recolta este încă destul de modestă, dar pentru primul an acesta va fi deja un rezultat bun.
În agricultură, ca și în orice altă afacere în care există un cumpărător, există anumite nevoi ale pieței. Consumatorul devine din ce în ce mai atent la alegerea mărfurilor, alege mai atent între concurenți și, bineînțeles, dă preferință calității, gustului și aspectului estetic. Soiurile italiene de cireșe sunt solicitate pe piață și căutate de cumpărători. Desigur, le-am dat preferință pentru a ne alinia tendințelor.
Orice modernizare în agricultură înseamnă o investiție serioasă, care necesită fonduri considerabile. Este posibil să faci față doar cu propriile economii?
Experiența mea arată că nu. Orice investiție într-o afacere necesită cel mai adesea disponibilitatea unei sume mari aici și acum, așa că singura soluție este împrumutul. De peste 20 de ani de activitate ca SRL am contractat aproape în fiecare an un nou credit pentru a-mi acoperi nevoile. Am devenit client maib acum 24 de ani și în acest timp nu am contactat nicio altă instituție financiară.
La ce ați folosit cele mai mari credite?
Una dintre cele mai mari investiții a fost să construim un frigider de 1000 de tone, după care am luat un împrumut pentru a instala panouri solare pentru frigider. Una dintre achizițiile importante pentru care am folosit și un împrumut este un încărcător JCB. Fără tehnologie agricolă modernă este imposibil să mergem mai departe.
Anul acesta, achiziționarea de noi soiuri de răsaduri a devenit posibilă inclusiv datorită împrumuturilor de la maib.