Ruslan Gorun. Despre comercianții privați de gaze naturale pe piața locală

Jurnalistul Pavel Zingan într-un interviu cu Ruslan Gorun, director al „SD Energy Engineering Group” SRL.  

Cu toate că am realizat interviuri cu oameni de afaceri timp de peste douăzeci de ani, subiectul discuției cu Ruslan Gorun a fost nou pentru mine. Până acum câțiva ani, nicio companie locală (cu excepția Moldovagaz) nu se dedica aprovizionării cu gaze naturale a țării. Acum că piața energiei a intrat într-o perioadă de liberalizare, a apărut și conceptul de comerciant privat.

„SD Energy Engineering Group” a devenit unul dintre primii comercianți privați de gaze naturale din Republica Moldova. Prin urmare, acest interviu este o oportunitate de a afla cum s-a schimbat piața gazelor naturale din Moldova în ultimii ani.

Ruslan, bună ziua. Acum zece ani nimeni nu ar fi crezut că pe piața locală vor activa comercianți privați de gaze naturale. Comerțul cu gaze naturale a fost complet monopolizat. Când a început procesul de demonopolizare?

Pentru noi, a început în februarie 2020, când am primit licența de operare cu gaze naturale. Acest lucru a devenit posibil în cadrul proceselor de integrare economică în sectorul european. Una dintre condițiile pentru această integrare este demonopolizarea sectorului energetic, proces care a avut deja loc în Europa. Nu voi intra în detaliile teoretice ale acestor procese, dar există un set de pachete energetice sau, cu alte cuvinte, directive UE în domeniul aprovizionării cu gaz și electricitate. Scopul lor principal este de a demonopoliza piața energetică locală, de a asigura concurența deschisă și libertatea de alegere a furnizorului.

Spuneți că ați intrat pe această piață în urmă cu patru ani. Mă întreb ce a precedat o astfel de decizie, deoarece domeniul este foarte specific și necesită o pregătire profesională specială?

Am participat la construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și, fără să vreau, am intrat în mediul profesional al lucrătorilor din domeniul gazelor. Pe parcurs, am intrat într-un aspect sau altul al activității, nu numai tehnologic, ci și organizațional, financiar, juridic. Iar când a fost lansat procesul de liberalizare a pieței energiei în 2019, am început să lucrez la obținerea licenței.

Dacă am înțeles bine, acum pe piață nu există doar Moldovagaz, dar și companii private activează în domeniu cu aceleași drepturi?

Nu tocmai așa. În conformitate cu legislația actuală, există două tipuri de licențe. Una dintre acestea se referă la tariful reglementat de furnizare a gazelor și, respectiv, al doilea tip, la tariful nereglementat. Prin însăși definiția sa, este clar că tariful reglementat este stabilit de autoritatea de reglementare de stat – Moldovagaz, care deține o astfel de licență.

Prin urmare, dumneavoastră aveți o licență legată de un tarif nereglementat?

Da.

De unde cumpărați gazele?

Putem lucra atât cu burse, cât și cu comercianți individuali. Cumpărăm gaze naturale din Europa, adesea prin intermediul filialelor noastre din Europa, deoarece legislația ne permite să le deschidem.

Cui vindeți?

Companiilor mai mari din Moldova. Clienții noștri sunt companii cu o pondere ridicată a costurilor energetice în producție - fabrici de conserve, fabrici de materiale de construcții, cum ar fi cărămizi sau țigle. Acum, întreprinderile au posibilitatea de a alege. Furnizorii privați au mai multă flexibilitate, iar componenta de cost este mai mică pentru noi. Concurența între furnizori este întotdeauna benefică pentru consumatori.

Organizați și depozitarea gazului?

Nu, nici nu avem aceste costuri de infrastructură. Comerțul cu gaze „în conductă” este într-o anumită măsură de natură „virtuală”. Noi cumpărăm gaz din Europa, plătim pentru transportul acestuia către stațiile de distribuție din Moldova, deci, fizic, cumpărătorul nostru plătește pentru gazul din sistem, iar noi, simplificând, furnizăm aceeași cantitate de gaz către sistem.

La un asemenea volum de muncă, nu-mi pot imagina companii care funcționează fără linii de credit.

Desigur, parteneriatul cu băncile este esențial pentru noi. În ciuda neîncrederii generale față de tipul nostru de activitate de acum câțiva ani și aici nu mă refer doar la bănci, chiar și inspectoratul fiscal a avut o mulțime de întrebări, maib a crezut în capacitățile noastre și am dezvoltat un parteneriat de încredere.

Maib este un partener al interviurilor mele de afaceri, așa că mă bucur să aud asta. Ce produse maib folosiți în special?

Creditele pentru afaceri, bineînțeles. La fel, sunt deosebit de mulțumit de produsul de care am beneficiat recent. Ca persoană fizică, sunt client alto, iar recent am deschis un card maib business premium pentru compania mea – Visa Platinum Business și este foarte convenabil, mai ales având în vedere numeroasele călătorii de afaceri.

Ce beneficii vă oferă acest card?

Pot plăti cheltuielile din contul companiei în timp ce călătoresc și acestea sunt direcționate direct către departamentul contabilitate. Suplimentar, include toate beneficiile plăcute – Visa concierge, acces în saloanele business din aeroporturi, serviciu prioritar în aeroport - Fast Track International, cashback. În general - tot ceea de ce ai nevoie atunci când călătorești. Cardul business este convenabil și pentru angajați. Continuăm să construim conducte de gaz și atunci când un maistru are un card business cu sine, economisește foarte mult timp, majoritatea achizițiilor necesare fiind făcute utilizând cardul maib business.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok