Petru Mihov. În colecția Terra Vitis sunt peste 180 de soiuri de struguri de masă

Pavel Zingan într-un interviu cu Petru Mihov, fondator și director al Terra Vitis, client maib business.

Petru, bună ziua! Compania Terra Vitis a fost fondată în 2002, acum mai bine de 20 de ani în urmă. Ce istorie aveți în spate?

În 2002 am devenit oficial SRL, iar înainte de asta am lucrat mulți ani ca „gospodărie țărănească” în Cahul. În 2024 se împlinesc 41 de ani de când mă ocup de agricultură.

Pe ce se specializează Terra Vitis?

La început ne ocupam de aproape toate domeniile, doream să diversificăm agricultura și lucram simultan în mai multe sectoare. Aveam aproape totul - o fermă cu 450 de capete de bovine, pomicultură, viță-de-vie, culturi de câmp, 600 de oi.

Cu timpul, am schimbat puțin strategia și am decis să îngustăm sectorul. Acum avem aproximativ 2000 de hectare de plantații, dintre care 140 de hectare sunt plantații perene - cireși, peri, meri, soiuri de struguri de masă și tehnici. Culturile de câmp includ toate culturile, în total opt, și mai avem 500 de oi.

Dacă ar trebui să evidențiați un singur lucru, „cartea de vizită” a Terra Vitis, care ar fi acesta?

Probabil ar fi strugurii de masă. Avem una dintre cele mai mari colecții de struguri de masă, în prezent sunt aproximativ 180 de soiuri în colecție.

Suprafața plantațiilor pentru soiurile comerciale este de aproximativ 40 de hectare, iar cea mai mare parte a recoltei o exportăm. Avem, de asemenea, o anumită suprafață destinată, să spunem, experimentelor noastre agricole cu struguri de masă, deoarece înțelegem că piața se schimbă constant, cerând ceva nou, și trebuie să fim pregătiți să oferim noi soiuri. De aceea, avem suprafețe dedicate unde efectuăm mici experimente.

Ce soiuri aveți în colecție?

Avem soiuri de masă din aproape toată lumea, majoritatea le aducem din Italia, California, Spania, Franța, Asia Centrală, Rusia, Ucraina. Desigur, avem și soiuri moldovenești.

Care soiuri sunt cele mai populare?

De exemplu, în Europa câștigă tot mai multă popularitate soiurile de struguri fără semințe.

Participați la expozițiile internaționale pentru a aduce noi soiuri?

Da, particip regulat la expoziții, este una dintre părțile importante ale muncii mele. Trebuie să văd personal despre ce soiuri este vorba, să mă familiarizez cu detaliile și să le aleg personal pe cele mai potrivite. Este una dintre cele mai plăcute părți ale activității mele, deoarece pot combina călătoriile cu munca.

În timpul acestor deplasări ne familiarizăm nu doar cu soiurile de viță-de-vie sau alte culturi, dar și aflăm despre noi tehnologii care încă nu sunt utilizate în Moldova.

În ultimii 10-15 ani, în Moldova au apărut multe plantații noi de viță-de-vie și alte culturi cu randament ridicat, iar toate acestea necesită noi cunoștințe despre tehnologii.

Care este principala piață de desfacere pentru afacerea dumneavoastră?

Datorită faptului că putem respecta toate standardele necesare și suntem la zi cu cele mai avansate tehnologii, putem concura cu succes pe piața europeană. Acum exportăm nu doar în România, ci și în alte țări europene, cum ar fi Polonia, Germania și altele.

Cea mai mare parte a strugurilor merge pe piața europeană, deoarece piața moldovenească este mică și în sezon este bine aprovizionată cu produse de la producătorii locali. Vindem pe piața locală în principal după încheierea sezonului. Avem frigidere în care depozităm strugurii și, la sfârșitul sezonului, o parte din recoltă este vândută pe piața locală.

Sunteți în agricultură de peste 40 de ani. Ce s-a schimbat cel mai mult între timp în acest domeniu?

Sunt agronom clasic, am absolvit Universitatea Agrară în 1983 și am lucrat tot acest timp în domeniu. Desigur, progresul tehnologic a adus multe schimbări, dar, în ciuda acestora, există lucruri de bază care rămân neschimbate.

În primul rând, este vorba de relația cu solul, de modul în care tratăm pământul. Da, agricultura este o afacere, dar nu ar trebui să fie o afacere care să distrugă pământul pentru profit. De asemenea, trebuie să ținem cont de faptul că solul se epuizează, clima se schimbă, așa că există tendințe care ne ajută să menținem productivitatea și să conservăm resursele solului.

Principala schimbare este în metodele de prelucrare, acum este relevantă prelucrarea minimă a solului. Dacă înainte foloseam aratul, deja de ceva timp am renunțat la el pentru a păstra cât mai mult umiditatea și resursele solului.

De asemenea, devin tot mai populare tehnologii precum no-till, adică intervenția zero în prelucrarea solului. Ne adaptăm constant la aceste tehnologii și încercăm să le respectăm. Avem o suprafață specială împărțită în mai multe parcele unde facem experimente. Monitorizăm rezultatele și încercăm să identificăm cele mai eficiente și corecte metode de prelucrare a solului. Sunt convins că acesta este viitorul, și pentru a fi relevanți mâine, trebuie să lucrăm la asta astăzi.

De asemenea, una dintre schimbările pe care le observăm este apariția noilor culturi. De exemplu, nu cultivam rapița în perioada sovietică. Acum este una dintre cele mai populare culturi în Moldova.

O altă schimbare pe care o observăm acum este tendința către agricultura durabilă. Asta înseamnă că nu este suficient să plantezi și să recoltezi, trebuie să faci totul pentru a păstra recolta. Aici ne referim la protecția împotriva grindinei, a secetei, a ploilor etc. Se investesc multe resurse și eforturi pentru a păstra recolta. Se folosesc folii speciale, sisteme antigrindină, sisteme de irigare și altele. De exemplu, acum irigăm suplimentar aproximativ 65 de hectare de plantații perene.

Aceste sisteme necesită investiții mari?

Da, pentru a realiza planurile propuse și a avea posibilitatea de a investi în livezi și plantații, am apelat la maib pentru creditare. Pentru mine era important să investesc la timp fondurile necesare pentru conservarea culturilor, iar pentru asta a fost nevoie de ajutor financiar suplimentar. Colaborăm cu maib încă de la început, dar abia câțiva ani în urmă am apelat pentru prima dată la creditare. Datorită creditelor obținute la timp, am reușit să modernizăm plantațiile noastre.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok