În Moldova, care este o ţară agrară, sunt foarte solicitate creditele pentru dezvoltarea afacerilor din sectorul agricol. Cele mai avantajoase condiţii de finanţare oferă Proiectul Livada Moldovei – o linie de creditare oferită de Banca Europeană de Investiţii (BEI), prin intermediul MAIB, cu suportul căreia întreprinderile primesc noi posibilităţi de dezvoltare. Acest fapt e confirmat de 3 beneficiari ai proiectului.
Gospodărie ţărănească
Familia Sandic (GŢ Sandic Gheorghe) şi-a deschis afacerea în 1994, comasând cotele proprii de pământ din raionul Şoldăneşti cu cele arendate. În total erau 50-60 de hectare, iar pe aproximativ 10 hectare arendate se întindea o livadă de mere. Pe terenul arabil a început să recolteze rapiţă, grâu, porumb, floarea soarelui. În 2008-2009, pe o suprafaţă de 20 de hectare a fost plantată livada de caise, iar pe 44 de hectare – livada de mere.
În prezent, gospodăria gestionează 1 460 de hectare de teren agricol. Doi ani în urmă, datorită proiectului Livada Moldovei a construit un frigider cu capacitatea de depozitare de 450 de tone.
Acum toată producţia este depozitată în frigider. Merele din recolta anului 2020 au fost păstrate aici până în luna iulie a acestui an. Caisele sunt pre-răcite înainte de transportare, însă pot fi păstrate în frigider timp de câteva săptămâni sau chiar până la o lună. Producţia este comercializată pe loc, pentru exportarea ulterioară a caiselor în Rusia şi Belarus şi merelor în Rusia. Cu suportul financiar al proiectului ”Livada Moldovei”, o altă gospodărie (GŢ "Oxana Sandic"), fondată deja de către fiul domnului Gheorghe, Mihai Sandic, împreună cu soţia sa, a sădit livezi superintensive, dotate cu sistem de irigare. Pe o suprafaţă de 9 hectare a fost plantată livada de mere, pe 5 hectare – livada de cireşi şi pe alte 5 hectare – livada de caise. Primăvara deasupra lor va fi instalată plasa antigrindină. Dacă într-o livadă obişnuită se recoltează cca 20 t/ha, în livada intensivă recolta constituie 70-80 t/ha.
“În opinia mea, condiţiile creditului, obţinut în cadrul acestui proiect prin intermediul MAIB, sunt foarte bune. Pentru noi este foarte importantă perioada de graţie, având în vedere că livada nouă nu este încă pe rod. Anul trecut a fost secetos şi foarte greu: porumb în general nu am strâns, grâu şi floarea soarelui – jumătate din roada obişnuită. În livezi, din cauza lipsei irigării, merele erau mici. În aprilie au îngheţat caisele, fiind înregistrate temperaturi de -12 grade. Cel puţin anul trecut l-am încheiat fără pierderi. Pentru împrumuturile din agricultură este un nivel bun. Lucrările de construcţie a depozitului frigorific au ajuns la 650 de mii de euro, fiind subvenţionate cu 4,8 milioane lei. Cheltuielile pentru plantarea livezii au fost subvenţionate în mărime de aproximativ 40%. Ne este convenabil să lucrăm cu MAIB şi cred că este reciproc. Pe lângă depozitul frigorific şi livezi, deţinem 1400 de hectare de teren arabil, pentru care avem nevoie de tehnică. Din fonduri proprii şi cu ajutorul creditelor de la MAIB, am cumpărat trei tractoare, dintre care unul are 400 CP, un încărcător frontal, o combină pentru recoltare (avem una mai veche), diferite utilaje şi echipamente, toate de marca Claas", a povestit Mihai Sandic.
Anul acesta natura este milostivă cu fermierii moldoveni. Am strâns o recoltă bună de grâu - aproximativ 6 t/ha şi rapiţă - 4 t/ha. Recolta de mere se aşteaptă să fie de calitate înaltă, dar preţul pentru soiurile de vară este foarte scăzut. De exemplu, anul trecut soiul Discovery a fost vândut la preţul de 8 lei/kg, iar în 2021 - 3,5 lei/kg. În anul acesta nu au fost caise, pentru că livada a fost înnoită prin tăiere. Totuşi, probabil, ea va fi tăiată, iar în loc se va planta o livadă superintensivă.