LIVE TEXT. 3.06.2022: Maib inițiază discuții despre businessul din Moldova și economia națională în condițiile războiului din Ucraina

Conflictul militar din Ucraina a impactat economiile regionale și companiile locale, afectând major lanțuri comerciale și planurile de dezvoltare ale afacerilor. De trei luni ne confruntăm cu o perioadă dificilă, care implică diverse provocări economice, logistice și sociale, care, totodată, ar putea fi transformate în oportunități. În acest context, maib inițiază discuții cu antreprenori, reprezentanți ai mediului de afaceri și experți în cardul conferinței online cu tematica „Situația din Ucraina. Ce implică pentru businessul din Moldova”.

Mai puține acte pentru creditarea businessului

Banca dă asigurări că pachetul de documente pentru creditarea întreprinderilor a fost minimalizat în mare parte. În mod special pentru micro-business. Însă în unele cazuri, din momente de securitate, banca poate cere periodic raportul financiar al instituției.

În același timp, maib a creat echipe specializate care activează pentru simplificarea în continuare a procedurilor bancare, a proceselor de creditare.

 

Expertul Adrian Lupușor recomandă companiilor să investească în propria dezvoltare în această perioadă

Adrian Lupușor, director executiv al Centrului Analitic Expert-Grup, susține că în prezent mediul de investiții reprezintă risc sporit. Prin urmare, investițiile trebuie făcute precaut. Dar nu se recomandă sistarea lor. Mai curând redirecționarea.

Cu alte cuvinte, expertul recomandă oamenilor de afaceri să investească în această perioadă în dezvoltarea companiilor proprii, în instruiri, tehnologii și alte domenii așa încât, atunci când criza economică se va termina „să intrați pe paiață în forță și să fiți mai competitivi”.

 

Maib încurajează afacerile din bioenergie și energie verde

Maib se arată dispusă să sprijine proiecte noi din orice domeniu. Asta în condițiile în care ideile clienților sunt clar definitivate și structurate.

Totuși, maib pune un accent aparte pe afacerile din domeniul bioenergetic și a energiei alternative. Instituția susține că are stabilite legături cu experți din domeniul energetic și companii care pot livra utilaj în acest sens.

Prin urmare, banca are parteneri care pot oferi consultări în cazul unor proiecte pe acest segment. 

 

Cum poate maib să ajute companiile aflate în dificultate din cauza războiului?

Așa cum războiul din Ucraina ar putea perturba relațiile de afaceri cu partenerii din această țară și în rezultat ar putea impacta negativ activitatea companiilor din Moldova, care ar fi luat și credite de la maib, banca se arată deschisă pentru dialog și revizuirea situației fiecărui client în parte.

Andrii Glevatskyi, vicepreședinte maib a spus că banca poate propune restructurarea creditelor acordate. Dacă instituția va considera oportun să amâne restituirea creditului sau să ia decizii de micșorare a ratei, atunci se va pronunța individual pentru fiecare client.

Maib încurajează clienții săi să se adreseze și să discute cu banca problemele apărute în contextul războiului din Ucraina.

 

Experții au vorbit despre tendințele la depozite

Adrian Lupușor a menționat că ar putea exista o tendință de dolarizare a economiilor. Totuși, și la depozitele în valută, ratele nu sunt foarte înalte.

„Referitor la șocul inflaționist, cred că investitorii înțeleg că acesta este temporar. Șocul este cauzat de creșterea prețurilor la import și nu este influențat monetar. Deja în acest an procesul inflaționist va fi în descreștere”, estimează expertul. 

 

Maib investește masiv în sectorul agrar și domeniul energetic

Un accent aparte a fost pus pe producția și exportul de mere. Maib s-a arătat dispus să sprijine partenerii săi în acest sens. 

De altfel, maib continuă să fie partenerul nr.1 pentru businessul din Moldova. Banca a investit și continuă să o facă activ, în domeniul agrar și în domeniul comerțului.

Andrii Glevatskyi a atras atenția la scumpirile și criza energetică din țară. Este de remarcat că banca pune accent pe finanțarea optimizării cheltuielilor pentru consumul de energie. În acest sens se fac investiții în domeniul energeticii alternative, cum ar fi finanțarea instalării panourilor energetice.

Andrii Glevatskyi, vicepreședinte maib, responsabil de Diviziunea Business Banking, despre oportunități în contextul războiului

Andrii Glevatskyi a remarcat că după război, în Ucraina ar urma să fie inițiate în masă lucrările de construcție. Asta în condițiile în care orașe întregi au fost șterse de pe fața pământului. Deja mai multe țări s-au arătat dispuse să ajute financiar Ucraina în vederea reconstrucțiilor.

Prin urmare, apar mai multe sectoare care pot prezenta interes pentru businessul moldovenesc. 

Cinci premise cheie pentru o recuperare rapidă

1.Până la criză, Moldova era angajată într-un proces gradual de convergență economică, care va fi reluat după ce vor dispărea șocurile.

2. Creșterile prețurilor de import va stimula producerea internă:estimările confirmă existența capacității de substituire parțială a unor importuri agroalimentare și textile. 

3. Stabilitatea politică și un Guvern susținut politic, tehnic și financiar de partenerii de dezvoltare.

4. Program cu FMI implementat cu succes.

5. Sistem bancar fortificat.

 

Economia R. Moldova a demonstrat capacitatea de recuperare după șocuri

- Dacă privim în istoria R. Moldova, în pofida expunerii țării la șocuri economice, vedem că criza din 2019 a fost urmată de creșteri în următorii ani. Criza bancară a fost urmat de o perioadă de fortificare.

- În pandemie vedem că economia s-a recuperat în 2020-2021. Același lucru se va întâmpla și în 2022 cu siguranță.

„Economia R. Moldova a demonstrat capacitatea de adaptarea după șocuri.  Anticipăm că economia se stabiliza asupra ratei de 3-5%”, spune Adrian Lupușor.

Adrian Lupușor, Director executiv al Centrului Analitic Expert-Grup:

„Situația este incertă și greu de făcut prognoze pentru că depinde de situația din Ucraina. Este un șoc pentru economia R. Moldova. Aceasta e cu elemente negative, dar dacă privim în ansamblu sunt și oportunități. Oricum războiul se va încheia și după asta va fi o perioadă de înflorire și dezvoltare”, spune expertul.

Adrian Lupușor estimează că importurile vor stagna, iar exporturile se așteaptă să descrească cu 5% în acest an.

Analiza sectorului bancar

„Sistemul financiar bancar este o inimă a economiei. Dacă analizăm  PIB-ul și creditele din R. Moldova, este diferență față de țările din regiune. Dacă analizăm indicatorii, creditele reprezintă 1/4 din PIB. Prin urmare, rămâne un potențial de dezvoltare enorm. Dacă ne uităm la rentabilitate a activelor - este relativ mică. Credem că creșterile se vor întâmpla în perioada următoare”, susține Macar Stoianov.

Macar Stoianov, consultant maib, descrie situația din R. Moldova

„Rata inflației, dacă analizăm în regiune, în R. Moldova este cea mai mare, dar în același timp avem și rata de bază mare.  De altă parte rata de șomaj arată că populației este ocupată. Aceasta creează premize pentru producție și export. Importurile au scăzut din UE din cauza prețurilor la energie, în general”, spune consultantul maib.

Discuțiile au fost deschise de Giorgi Shagidze, Președinte maib:

„Înțelegem că acum este o situație în care e război în Ucraina care din punct de vedere economic și bancar aduce instabilitatea, presiune asupra producției și energeticei. 

În plus știm că inflația, inclusiv din acest motiv este în creștere. Tot aceasta în rezultat impactează procentual creditele noastre”.

Președintele a mai spus că există și procese pozitive în situația războiului din regiune și anume că ar putea exista în consecință decizii pozitive ale UE în privința R. Moldova.

Sursa: agora.md

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok