Moldova Agroindbank - banca anului 2012

Premiile The Banker 2012 - Europa Centrală şi de Est

Sectorul bancar al Republicii Moldova se află în proces de dezvoltare. Organismele regionale au solicitat îmbunătăţirea cadrului de reglementare, încurajînd băncile să-şi sporească standardele manageriale, pentru a evita eventuale dificienţe macroeconomice. Între timp, profiturile şi calitatea activelor per ansamblu mai au loc de creştere.

Cu toate acestea, Moldova Agroindbank, cea mai mare instituţie financiar-bancară din Republica Moldova, a continuat să înregistreze o creştere excepţională puternică.

Profiturile nete au crescut an de an, atingînd în 2011 o creştere de 101% faţă de anul 2010, chiar şi după o creştere spectaculoasă de 180 la sută înregistrată în 2010. Atît activele, cît şi capitalul de gradul I au constituit 111% faţă de anul precedent. Banca a atins, de asemenea, o rentabilitate a capitalului propriu de 16,3 la sută. În timp ce raportul cost-venit a înregistrat o creştere uşoară, creditele neperformante s-au stabilit la un nivel sănătos de 0,9% în 2011, faţă de 3,4% în 2010.

Într-un context economic dificil, Moldova Agroindbank şi-a concentrat eforturile asupra adaptării la noile condiţii de piaţă şi dezvoltării de noi produse. Capacităţile sale de gestionare a riscurilor au fost consolidate la nivelul riscurilor de credit, de piaţă şi cel operaţional prin implementarea de noi metodologii şi instrumente. Între timp, calitatea portofoliului de credit, supravegherea costurilor şi optimizarea proceselor de afaceri au fost, de asemenea, obiective ale perfecţionării sporite.

Canalele electronice de prestări servicii au fost o altă prioritate, precum şi o zonă în care banca a investit masiv pentru a dezvolta noi sisteme în vederea creşterii productivităţii şi a standardelor serviciilor oferite clienţilor. Acestea cuprind serviciile Cardul M@IB Virtual, proiecte de eCommerce şi de isntruire la distanţă, serviciile Internet-Banking M@IB, SMS-Banking, Serviciul InfoTel, eStatement, etc.

De asemenea, banca a continuat să diversifice şi să adapteze produsele şi serviciile sale prin dezvoltarea unui serviciu special destinat lucrătorilor migranţi, care include: credite imobiliare, dezvoltarea afacerilor, un şir de alte servicii destinate lucrătorilor mighranţi şi familiilor acestora.

Întreprinderile Mici şi Mijlocii (ÎMM), care alcătuiesc 97,5 la sută din numărul total al companiilor înregistrate în Republica Moldova şi în care sînt angajaţi 57,7% din populaţia aptă de muncă, s-au bucurat de atenţia continuă a BC „Moldova Agroindbank” SA. Banca deţine în prezent o cotă de piaţă în acest segment de aproximativ 26%, ceea ce, de asemenea, reprezintă aproape 24% din portofoliul de credite.

http://www.thebanker.com/

Notă: The Banker este una din cele mai renumite şi influente publicaţii financiar-bancare din lume. Fiind citită în peste 180 de ţări din întreaga lume, The Banker este o sursă esenţială de date şi analize pentru economie. Baza sa de date unică include peste 4000 de bănci, fiind efectuată analiza acestora din punct de vedere al puterii lor financiare şi solidităţii capitalului de gradul 1, profitabilităţii lor, performanţelor concurenţiale. The Banker activează din 1926, construindu-şi de atunci o reputaţie ireproşabilă de analiză şi raportare obiectivă şi incisivă asupra evenimentelor majore. Editorii şi experţii The Banker călătoresc în lume pentru a intervieva bancheri si lideri mondiali, oferind prin urmare o perspectivă unică asupra tendinţelor globale.

     

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok