Daniela Roman. Maib – carieră și dezvoltare în IT

Daniela Roman, HR Business Partner la maib, a fost intervievata jurnalistului Pavel Zingan, vorbind despre recrutare, IT-ul din cadrul maib și cum liderul sectorului bancar reușește să atragă și mențină profesioniști de top.

Daniela, întotdeauna e interesant să aflu de la companiile de top cum își organizează procesele de afaceri. Ca HR Business Partner la maib, de ce arii ești responsabilă?

HR Business Partnering în maib este divizat în trei direcții. Fiecare HR Business Partner este responsabil de un domeniu specific. Specializarea mea se referă la toate aspectele aferente resurselor umane în IT și alte câteva direcții.

Dacă să vorbim despre IT, ți-a revenit o zonă foarte dinamică. Cu câțiva ani în urmă, departamentul IT era probabil limitat doar la aspecte de suport. Acum lucrurile stau altfel, nu?

Desigur. Digital first a devenit un principiu de muncă la maib. Banca se străduiește să se asigure că clienții atât persoanele fizice, cât și cele juridice își pot procesa operațiunile bancare într-un singur click, fără a se deplasa la sucursale, iar asta pentru a economisi cea mai importantă resursă a acestora - timpul. Evident că o astfel de schimbare de strategie a necesitat ca în structura noastră să fie angajați masiv specialiști IT cu experiență în dezvoltarea Frontend/Backend/Mobile, QA, data scientists și data analysts, arhitecți, ingineri și IT manageri de echipe Agile. De altfel, în 2022 echipa IT a maib s-a dublat. În aceste condiții, este evident că doar împreună cu o echipă puternică putem atinge cu încredere obiectivele strategice ale maib.

Piața de recrutare în sectorul IT din Moldova este caracterizată de o concurență înaltă. Există o adevărată bătălie pentru specialiști puternici. Ce strategie a aplicat maib pentru a fi competitiv pentru potențiali angajați?

Nu voi vorbi despre aspectul financiar, este clar că oferta noastră a fost aliniată cu piața, în ansamblu. Dar avem un avantaj unic. Pentru un profesionist IT, nu doar motivația financiară sau alte bonusuri sunt semnificative, ci este important să participe la crearea de produse inovatoare și să fie parte din ele. Maib, de fapt, a devenit prima companie de dezvoltare a produselor financiare de anvergură din Moldova. Imaginează-ți că ești un dezvoltator, iar produsul pe care l-ai digitalizat este folosit de un milion din cetățenii țării. Asta creează un sentiment unic de mândrie față de rezultatele muncii tale.

Să fii implicat în crearea de produse financiare inovatoare este un avantaj major ca angajator?

Maib a devenit un brand de angajator foarte atractiv datorită poziției sale competitive pe piață, precum și datorită faptului că oferă profesioniștilor un spațiu în care să se afirme, să se exprime și să contribuie direct la transformarea și dezvoltarea afacerii.  În plus, dezvoltarea continuă a angajaților este, de asemenea, valoros și un aspect important în motivare. O persoană motivată este întotdeauna ambițioasă și se străduiește să obțină cele mai înalte rezultate. De aceea, am construit un proces eficient de dezvoltare și de creștere a carierei în cadrul băncii – People Model Individual Contribution.

În ce constă?

Pentru fiecare angajat, dar mai ales pentru cei din IT este important să înțeleagă și să aibă orientări clare cu privire la nivelul profesional actual, care sunt punctele forte și punctele slabe, vectorul de creștere și ce indicatori să aplice pentru a măsura această creștere. Procesul se bazează pe o cultură a feedbackului dintre angajat și manager. Este vorba de un feedback de înaltă calitate și în timp util, care ajută la creștere și dezvoltare, conform unui plan individual.

Cum se stabilește un feedback eficient între manager și angajați?

Încurajăm feedbackul permanent, mai ales având în vedere că banca funcționează pe principiile agile și este necesar să reacționăm la timp și să adaptăm abordările la procese. În plus, există evaluarea anuală a tuturor angajaților pentru a stabili sistemul de coordonate pentru creșterea ulterioară, deoarece sunt evaluate atât competențele hard, cât și cele soft, care sunt aliniate valorilor maib: transparența și capacitatea de a lucra în echipă, orientarea către rezultate, disponibilitatea de a-și asuma responsabilități și altele.

Rezultă că People Model Individual Contribution este o hartă a creșterii profesionale a fiecărui angajat maib?

Procesul te ajută să construiești acea hartă, mai bine zis.

Am discutat despre motivele globale pentru care specialiștii IT trebuie să acorde atenție unui job la maib. Dar există și aspecte mai prozaice și nu mai puțin importante. Programul de lucru flexibil, dacă pot juca tenis de masă la serviciu în pauză, dacă pot sta în hamac, dacă pot mânca fructe - pentru că cele mai importante companii IT și-au „obișnuit” deja echipele cu astfel de condiții. Cum stau lucrurile în bancă?

În acest sens, compania trece printr-o transformare puternică. Toată lumea este obișnuită că sistemul bancar este închis, birocratic și fixat pe reglementări interne. Dar maib a făcut deja mai mulți pași transformatori. Treptat, ne transformăm dintr-o bancă într-o companie IT financiară, care în esența sa nu se va deosebi de companiile din parcul IT din Moldova.

Maib are grijă de angajații săi și oferă o listă atractivă de beneficii suplimentare. Pe lângă ceai/cafea, evenimente de team building, oferim, de asemenea, asigurare individuală de sănătate și, bineînțeles, acces la toate produsele maib în termeni și condiții speciale pentru angajați, inclusiv credite ipotecare. În viitorul foarte apropiat vom deschide o sală de sport în incinta maib park, dotată cu cele mai noi echipamente profesionale de fitness, urmând să fie exclusiv la dispoziția angajaților.

De asemenea, avem program de lucru hibrid și flexibil. Ceea ce contează pentru noi este modul în care un angajat își atinge obiectivele și nu este atât de important dacă lucrează în birou sau în afara lui. Este de înțeles că există ședințe la care prezența fizică este obligatorie pentru a asigura eficiența. De asemenea, ești absolut liber să te deplasezi prin oficiu și să lucrezi alături de echipa cu care ai aceleași obiective sau proiecte. Condițiile din noul oficiu permit acest lucru.

Deci, departamentul IT nu este un etaj sau etaje alocate pentru „oamenii IT"? Este departamentul IT separat sau integrat în alte departamente?

Avem spații dedicate pentru echipele de suport și mentenanță. Dar cea mai mare parte a dezvoltatorilor lucrează alături de colegii lor în diverse echipe agile – împreună cu creatorii de produse - pentru a înțelege mai bine ce este necesar pentru a dezvolta aceste produse în ceea ce privește digitalizarea și cum să aducă la timp pe piață noile produse digitale.

Cum te simți în interiorul unor astfel de transformări atât de dinamice?

Aceasta este exact ceea ce m-a atras să lucrez la maib. Lucrez la bancă de relativ puțin timp și încă simt în fiecare zi un val de adrenalină și energie. În acești doi ani am acumulat o experiență uriașă în rezolvarea situațiilor neordinare în HR, am avut oportunitatea de a crește împreună cu o echipă nouă, încât nici nu îmi pot imagina un alt loc unde expertiza mea în HR ar fi crescut în același mod.

Care este planul tău personal pentru 2024?

Să susțin maib în atingerea obiectivelor stabilite. Asta mă motivează și simt că-mi trăiesc viața profesională din plin.

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok