Pasha Parfeni și echipa sa au revenit în Moldova la începutul acestei săptămâni de la Liverpool, orașul care a găzduit Eurovision 2023. O experiență intensă de câteva zile, în spatele căreia stau sute de ore de muncă, implicare și susținere masivă din partea publicului și partenerilor.
Pasha Parfeni s-a clasat pe locul 18 cu piesa „Soarele și Luna” după votingul total, dar se pare că a cucerit publicul european. Locul 9, conform televotingului publicului, vine să confirme că prestația electrizantă a artiștilor din Moldova a fost apreciată.
„Am avut parte de aventuri fantastice. Anul acesta Republica Moldova a avut o echipă de invidiat, o echipă de profesioniști, alături de care am avut marea plăcere să reprezint țara noastră. Indiferent de rezultatul final, locul 18, munca noastră – pe scenă, în backstage, la conferințele de presă – a fost una excelentă. E un rezultat foarte bun, pentru că acum suntem în top-50 cele mai ascultate piese în lume. Să fii apreciat de către publicul larg este indicatorul cel mai semnificativ pentru un artist.”
Muzica nu este singurul mesaj al artiștilor din Moldova la Eurovision. Parfeni a ținut să menționeze că au promovat, în primul rând, limba română, dar și parcursul pro-european al țării noastre, cu care se identifică el– însuși. Totodată, a răsunat pe scena europeană și mesajul solidarității cu poporul ucrainean.
maib a susținut pentru al doilea an consecutiv reprezentanții Moldovei la Eurovision și este mereu aproape de inițiativele culturale care promovează patrimoniul țării noastre.
Aliona Strătan prim-vicepreședintă: „maib susține tot ce înseamnă cultură, tradiție, valori naționale. Decizia de a fi alături de echipa care ne-a reprezentat la Eurovision a venit în mod natural. Întreaga echipă maib a urmărit cu sufletul la gură prestația Moldovei la Eurovision. Pentru noi, ei au fost câștigătorii, și am fost foarte mândri să le fim parteneri. Am susținut nu doar echipa Moldovei, dar, în persoana lui Pasha, și limba română, tradițiile de sustenabilitate și faptul că Moldova are o cale europeană.”
Partener al delegației Moldovei la Eurovision este și Moldtelecom. Alexandru Ciubuc, directorul general al companiei, a lăudat munca titanică și prestația extraordinară a echipei.
Membrii echipei din Moldova au lucrat zile și nopți încă din ianuarie, de la preselecția națională, pentru ca prestația la Eurovision să fie una memorabilă. Interpretarea în limba română, spune Yuliana Parfeni, autoarea versurilor piesei, a fost unul din cele mai importante mesaje pe care și-au dorit să le transmită. Și simbolurile naționale, care-au stârnit atâtea comentarii printre internauți, au devenit mai cunoscute și apreciate de publicul european.
„Pe lângă simbolurile fascinante aduse în scenă de artiștii noștri, un alt simbol a fost copacul. Omenirea, pentru a se salva, trebuie să planteze copaci. Așa a coincis că, în ziua finalei, echipa și clienții maib au plantat copaci. În așa fel, clienții care ne-au fost alături la această activitate au simțit că sunt la unison cu Pasha Parfeni”, povestește Aliona Stratan.
Artistul, la rândul său, a declarat că va participa cu drag la activitățile de plantare a pomilor inițiate de maib. Or, după cum a conchis unul din membrii echipei, „Eurovisionul este un concurs care se întâmplă o dată pe an, dar planeta noastră se dezvoltă încontinuu și trebuie să avem grijă de ea.”
maib a susținut și în 2022 participarea reprezentantului țării noastre la Eurovision Song Contest. Atunci, piesa „Trenulețul” interpretată de Zdob și Zdub & Frații Advahov s-a clasat pe locul 7 în clasamentul general Eurovision și locul 2 în preferințele publicului.
Sursa: moldova.org