Istorii de succes: Gheorghe Jurcanu. Cum să obţineţi cel mai rapid împrumut pentru cel mai rapid tractor

Interviu cu Gheorghe Jurcanu, conducătorul CAP Rumenagro

Gheorghe, bună ziua. Pentru iunie nu era planificat un interviu cu dumneavoastră, însă am fost sunat şi mi s-a spus că sunteţi primul fermier din Moldova care a cumpărat un tractor minune. Descrierea a fost următoare: acesta este unicul tractor din Uniunea Europeană, căruia îi este permis să circule pe autostrăzi cu o viteză de 75 de kilometri pe oră. Apropo, un tractor similar de la acelaşi producător - JCB - Fastrac Two a stabilit un record mondial de viteză de 166,73 km/h.

E adevărat. Totuşi, nu am cumpărat Fastrac pentru a circula cu viteză pe drum sau pentru a stabili recorduri de viteză. Deşi nu pot să nu menţionez cât e de manevrabil, confortabil, cu un nivel sporit de vizibilitate. Au fost două motive pentru achiziţie. Motivul indirect – am început a observa, ca şi ceilalţi fermieri, o creştere bruscă a preţurilor la toate componentele necesare în agricultură. Se scumpesc combustibilul, îngrăşămintele, construcţiile din metal şi, respectiv, se va scumpi tehnica agricolă. Am pus ochii pe acest tractor în 2019 la expoziţie. Atunci avea un preţ de 200 000 de euro. Acum a apărut posibilitatea să-l cumpăr mai ieftin. Eram convins că, în următorii ani, nu va fi vândut la aşa preţ, de aceea am luat fără ezitare un credit să-l cumpăr. Mai mult, decizia de acordare a creditului a fost luată de bancă în decurs de câteva ore.

Aveţi o gospodărie mare?

Am început în 1999, având atunci gospodărie ţărănească, nu cooperativă. Deţineam 50 de hectare. Apoi 100, apoi 500, iar acum avem 850 de hectare. Cultivăm porumb, grâu, rapiţă, muştar. În 2008, când au început să se creeze cooperative şi să apară facilităţi pentru achiziţionarea tehnicii, împreună cu alţi cinci fondatori am creat cooperativa Rumenagro. În 2009, am cumpărat primele trei tractoare şi, de atunci, am început să creştem.

Ce s-a schimbat în agricultură de-a lungul anilor?

Ca şi înainte este o afacere cu grad ridicat de risc şi incertitudine. Anul trecut am plantat mai târziu rapiţa, la mijlocul lunii septembrie, deoarece era vreme uscată şi nu am vrut să risc. Seminţele erau scumpe, 1200 de lei pe hectar, deaceea le-am returnat furnizorului, există o astfel de oportunitate. Vecinul a riscat şi a plantat, iar pe 27 septembrie a plouat puternic. Ca urmare, recolta de rapiţa a fost foarte bună, iar eu am ratat şansa. Sau, invers, toată lumea s-a plâns că anul trecut a fost secetos, iar noi am recoltat 4 tone de porumb la hectar şi 7,2 tone de grâu. Despre ploile din acest an nici nu am ce spune. Ploaia cade des, însă pe porţiuni: pe un câmp plouă, pe altul - nu.

Loterie?

Mai degrabă, e cazino. Multe lucruri nu pot fi prevăzute. Prin urmare, merită să investeşti atât în tehnică, cât şi în tehnologii. Cu toate acestea, tehnologiile moderne în agricultură reduc riscurile. De exemplu, la fiecare stropire a câmpului mă aşez personal la volanul tractorului. Este o procedură foarte importantă. Dacă nu va fi corectă proporţia de erbicide, mai mult sau mai puţin de norma prevăzută, atunci nu va fi niciun efect sau vor apărea probleme de la concentraţia ridicată. Tehnica de pulverizare utilizată nu doar acoperă 22 de metri într-o singură trecere, dar şi blochează sistemul, când trec repetat prin zonele pulverizate. De aceea e foarte important ca tehnica să fie folosită corect.

Mulţi angajaţi prelucrează cele 850 hectare? 

Opt persoane. Eu, fratele meu, 4 tractorişti şi combainieri, 2 lucrători auxiliari.

Cînd aţi vorbit despre schimbările în agricultură, aţi menţionat tehnologiile. Care este contribuţia statutului?

În 2007-2008 a fost foarte greu. Statul a menţinut preţurile de achiziţie scăzute. Cu 80 de bani pentru grâu nu vei ajunge departe şi pentru dezvoltare nu rămâne prea mult. Acum toţi sunt mult mai loiali. Cu toate acestea, nu ar trebui să ne bazăm pe ajutorul statului. Spre bine s-au schimbat, însă condiţiile de creditare a sectorului agricol. Acest fapt este foarte important, deoarece fără împrumuturi, agricultura nu poate exista, din cauza specificului său sezonier. În plus, e mult mai uşor să cumperi tehnică cu dobânzile noi şi viteza de aprobare a creditelor. 
 
Unde vă creditaţi acum?

O perioadă lungă de timp m-am creditat într-o singură bancă. Acum câţiva ani am încercat să lucrez cu MAIB, dar văzând pachetul de documente, ce urmează să-l pregătesc, m-am întors şi am plecat. Acum, însă m-am aruncat în braţele MAIB pentru a achiziţiona acest tractor şi decizia a fost corectă.

Aţi menţionat doar tona de documente...

MAIB s-a schimbat foarte mult în ultimii ani.  Aici vorbesc despre viteza de deservire, atitudine şi ratele dobânzii. Dacă anterior luam împrumuturi cu peste 9% anual, acum am primit un credit cu dobânda de 6,5%. Mai mult, nu există comisioane suplimentare ascunse, doar 0,5% la acordare. E mai simplu cu gajul, deoarece am plătit din bani proprii 20% din valoarea tractorului, pe care l-am şi gajat pentru a obţine creditul. Perioada de graţie constituie opt luni, exact până la sezon, când începem să obţinem venitul de bază. Aceasta este o muzică complet diferită.

Acum Fastrac-ul vă aparţine?

Da. În astfel de condiţii examinez posibilitatea să mai achziţionez tehnică...

Gheorghe, mi-a apărut o întrebare ce nu vizează subiectul discuţiei. Fermierii moldoveni au dreptul la concediu?

Cel mai potrivit timp pentru odihnă este ianuarie. Practic, de la 1 ianuarie până pe 14-15 ianuarie, nimic nu facem, doar ne odihnim. În rest viaţa unui fermier constă din însămânţare, reparaţii, strângerea roadei şi, din nou, reparaţii. Fie că te pregăteşti pentru însămânţare, recoltare sau reparaţii.

Îmi pare că această viaţă vă place. O ultimă întrebare şi discuţia nu va viza statul, deoarece este puţin probabil să ajute fermierii în viitorul apropiat. În acest sens, putem mulţumi băncilor şi programelor internaţionale de creditare. Totuşi, la ce concluzie trebuie să ajungă fermierii? Întrebarea e despre strategie...

În ceea ce priveşte strategia, planurile mele de fermier vizează creşterea animalelor. Nu există viitor fără zootehnie. Nu vorbesc doar despre lapte, brânză şi carne, produse de noi. Avem nevoie de îngrăşăminte organice. Avem nevoie de ferme moderne, unde băligarul se acumulează în buncăre speciale şi apoi aceste îngrăşăminte naturale ajung pe câmp. Cu produse chimice nu vom ajunge departe.

Sunteţi dispus să vă creditaţi pentru înfiinţarea unei ferme? Pregătesc terenul pentru MAIB ...

Agricultura nu se va descurca fără sprijin bancar. E mă gândesc serios la înfiinţarea unei ferme…
 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok