Interviu cu Giorgi Shagidze, președintele maib, despre forumul Moldova-România: Capital Bridges (VIDEO)

Pe data de 13 septembrie, în București se va desfășura forumul Moldova - Romania: Capital Bridges, care va conecta pe aceeași platformă profesioniști ai piețelor de capital, reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale cu sediul în Republica Moldova și România, experți financiari, lideri ai companiilor de top care operează în Moldova și România, și nu doar. Evenimentul este organizat de maib împreună cu Bursa de Valori Bucuresti, WOOD & Co, Raiffeisen Bank International, cu susținerea Guvernul Republicii MoldovaAmCham Romania și Romanian Business Leaders. Președintele maib, Giorgi Shagidze, a vorbit într-un interviu pentru AGORA despre importanța evenimentului pentru piețele de capital, despre speakerii valoroși de la deschiderea forumului și în cele trei paneluri, despre dezvoltarea climatului investițional și de afaceri etc.

Giorgi, bună ziua și mulțumim pentru acest interviu. Urmează un eveniment important pe 13 septembrie. E vorba de forumul „Moldova – România: Capital Bridges”. Spuneți-ne mai multe despre acest eveniment și importanța acestuia pentru sistemul financiar-bancar din Republica Moldova. Dezvăluiți-ne câteva secrete. 

 

„Bună și mulțumesc de întrebare. Acesta este într-adevăr un eveniment interesant. E vorba de „Moldova – România: Capital Bridges, pe 13 septembrie. Evenimentul va fi deschis de delegații la nivel înalt. Va fi prim-ministrul României, prim-ministrul Republicii Moldova, președintele BERD și alți invitați de top. Vor fi trei paneluri de discuții. Primul va fi despre parcursul Republicii Moldova spre UE, al doilea va fi dedicat macroeconomiei din Republica Moldova și al treilea va fi despre companiile moldovenești. Acest eveniment este crucial pentru modul în care companiile din Republica Moldova pot avea acces la piețele de capital din România, ceea ce va fi foarte important pentru economie și dezvoltarea businessului în Republica Moldova.”

Președintele maib, Giorgi Shagidze

 

E bine că ați menționat despre candidatura Republicii Moldova la UE. Ce conține exact acest eveniment pentru viitorul nostru în UE în cazul în care vom persevera și vom deveni parte a UE? 

„Evenimentul este creat cu scopul de a conecta potențiali și actuali investitori ai Republicii Moldova, de a invita investitori foarte importanți, de succes și relevanți, care să ia în considerare o investiție în Republica Moldova iar ulterior – de a le explica de ce ei ar trebui să investească în Republica Moldova astăzi sau în viitor. În mod cert, motivul pentru care marii investitori pot lua în calcul o investiție în Republica Moldova este legat de candidatura Republicii Moldova la UE. E un mare plus pentru economia Republicii Moldova și pentru dezvoltarea acesteia pe viitor. ”, precizează Giorgi Shagidze.

Absolut! Ce ne-ați putea spune despre valoarea vorbitorilor? Dumneavoastră veți fi unul dintre ei, iar cât despre colegii vorbitori – ce aduc ei evenimentului? 

 

„Fiecare panel include speakeri importanți și relevanți. Bunăoară, la panelul despre calitatea Republicii Moldova drept potențial membru al UE participă ambasadorul UE în Republica Moldova, șeful Comisiei Parlamentare Economie, Buget și Finanțe, Dumitru Alaiba, dar și investitori. Panelul despre macroeconomie include președintele BERD în Republica Moldova, iar panelul dedicat companiilor îi are invitați pe diverși CEO din companii și bănci. Așadar, la fiecare panel vor participa vorbitori care vor putea explica audienței experiența lor reală, „din teren”. Toate acestea – pentru a prezenta un tablou mai clar audienței, pentru a înțelege mai bine de ce ar trebui să ia în calcul o investiție în Republica Moldova acum sau în viitor.”

Vă rugăm să ne împărtășiți mai multe despre rolul maib în acest eveniment. Ce aduce maib la acest eveniment în termeni de inovare, de nou, de experiență? 

„Într-adevăr, maib e unul dintre organizatorii acestui eveniment, alături de Bursa de Valori București și alți parteneri importanți. Și, apropo, aș vrea să fac uz de această oportunitate pentru a le mulțumi ce tuturor partenerilor și Bursei de Valori București că ne-a dat o șansă să organizăm acest eveniment important. Fiind cea mai mare bancă din Republica Moldova, când va dori să-și listeze acțiunile la Bursa Internațională de Valori, maib va avea oportunitatea de a fi deschizător de drumuri, un portal care să aducă noi investitori în țară, precum și de a fi un exemplu de companie din Republica Moldova, care să le arate investitorilor internaționali nivelul de dezvoltare. Investitorii care iau în calcul o eventuală investiție în Republica Moldova vor putea analiza riscul de investiții al maib și dacă asta se întâmplă, acești investitori vor fi deja familiarizați cu țara, astfel încât, atunci alte companii locale vor putea să-i abordeze mai ușor. Astfel, maib are un rol mult mai mare decât listarea acțiunilor sale la Bursa de Valori.”

Având în vedere că ne confruntăm cu multe provocări ale prezentului, inclusiv aspectul financiar, inflaționist, criza în care Republica Moldova se află acum, ce aduce acest eveniment țării noastre în acest context? Cum e posibil să-l organizăm având în vedere toate aceste condiții? 

„E o întrebare adresată pe bună dreptate și, într-adevăr, ne confruntăm cu anumite incertitudini în regiune legate de geopolitică și de situația economică. Cu toate acestea, cred că e important să subliniem că Republica Moldova are multe avantaje și noi trebuie să le explicăm investitorilor. Faptul că țara deja e membru candidat la UE e un pas înainte. E important să explicăm și că rata de penetrare în sistemul bancar e destul de joasă. Anul trecut, economia a crescut cu 14% în timp real și acest lucru e la fel de important. Evenimentul nu are scopul de a aduce investitori acum, ci de a poziționa țara corect și de a începe dialogul cu investitorii ca ei să știe ce are de propus țara.”, spune președintele maib.

Mulțumesc de precizarea aceasta. Și, pe final, dumneavoastră veți vorbi la eveniment în panelul „Doing business in Moldova”. Oferiți-ne câteva detalii în premieră din speech-ul dvs. și spuneți-ne cum e totuși să faci business în Republica Moldova.  

„Cred că sunt multe lucruri pe care le putem dezvălui, dar probabil pot să mă împart cu câteva inițiative ale maib. Noi trecem printr-o mare transformare și sunt multe inițiative pe care le putem împărți în patru grupe. În primul rând, la bancă plasăm clientul în centrul a tot ce facem. Asta e o declarație tare, de regulă e folosită la marketing, dar în cazul nostru transformăm relația cu consumatorul. Vedeți modul în care organizăm sucursala și cum lucrăm cu acest consumator. Asta înseamnă și o schimbare de brand, de proceduri și de cultură corporativă. A doua grupă include inițiativele în digital, unde facem upgrade la tradiționalul canal digital. În plus la asta, lansăm un așa-zis ecosistem digital. Astfel, de fiecare dată când clientul vrea să facă ceva la nivel digital, maib e alături de el. A treia grupă vizează listarea acțiunilor noastre la Bursa Internațională de Valori, iar asta în mod cert e o etapă importantă. Iar în al patrulea rând – și asta e important – noi știm că mai mult de un milion de moldoveni au cetățenie europeană, iar noi vrem să-i servim pe acești oameni cu produse și servicii digitale. Deci aceștia ar fi pilonii noștri strategici pe care ne axăm activitatea.”

Sunt planuri ambițioase și vă doresc mult succes! Mulțumesc pentru interviu! 

Sursa: agora.md

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok