LIVE TEXT. 04.11.2022. Conferința „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile”

Tranziția spre o economie verde, securitatea energetică și resursele alternative, investițiile durabile, situația în sectorul energetic la nivel macroeconomic – sunt doar câteva subiecte care vor fi abordate la conferința cu genericul „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile”, desfășurată în aceste momente de maib,  la Tekwill. Evenimentul este dedicat antreprenorilor care își doresc să investească în soluțiile sustenabile adaptate regiunii noastre și să-și sporească securitatea energetică, optând pentru resurse alternative, regenerabile. 

Sesiunea întrebări - răspunsuri pentru cel de-al doilea panel de discuții

Cum privește maib riscurile la care sunt supuși antreprenorii?

„Dacă vorbim despre proiectele care se referă la compensare acestea pot fi ușor calculate, și riscurile ușor controlate. În schimb la producerea pentru vânzare, aici apar probleme mai complicate, aici trebuie să cunoști nu doar partea economică dar și cea tehnică. Aici atragem atenția la pregătirea profesională a clientului și la cum poate el acționa în caz de risc.”, spune Macar Stoianov, Consultant Financiar maib.

De ce în Republica Moldova avem atâtea instalații eoliene de mâna a doua?

„Echipamentele de mâna a doua sunt complet funcționale, și sunt înlocuite permanent piese de schimb. Un echipament nou este foarte scump, iar pentru instalarea unei turbine eoliene noi de 4MW, ar trebui să investim circa 5 mln de euro. Desigur că acestea au un nivel mai sporit și mai eficient, dar e nevoie și de sprijinul statului în diverse domenii. Noi nu producem energia alternativă comparabilă cu cea tradițională, pe lângă faptul că avem un aport la asigurarea țării cu energie, contribuim și la protecția mediului, iar acest lucru trebuie pus în capul mesei.”

 

Începe al doilea Panel de discuții: Sistemele eoliene, contorizare netă și sistemele de biogaz

Vorbitorii acestui panel:

  • Dumitru Baxan, Vicepreședintele maib
  • Corneliu Mârza, Președintele „Globeco International” SRL, expert în sisteme eoliene
  • Valentin Ungureanu, Directorul „Garma Grup” SRL, client maib

Moderator: Mihai Lupu, Șef Laborator, Institutul de Energetică

„Ne bucurăm foarte mult să participăm astăzi la acest forum. Acum 10 ani pentru instalarea unue turbine eoliene, era nevoie de schimbat destinația terenului, lucru care trebuia făcut la instituțiile de stat. Astfel, în 2018 am obținut deja dreptul de a schimba acest nume de teren la nivel local. Acum avem 72 turbine eoline cu o capacitate de instalare de 70%. În curând începem instalarea a încă 17 turbine eoline, cu o capacitae de  28,4 MW. Astăzi deja schimbarea destinației, cere niște exigențe deosebite, în dependență de puterea vântului, avem nevoie de culmi foarte mari, acces la rețele electrice, infrastructură. E nevoie de specialiști care ne ajută să selectăm locația favorabilă, dar și identificarea unui potențial eolian, în urma instalării acestora. La momentul actual în Republica Moldova, avem turbine eoline de mâna a doua, dar sperăm în următorii ani să avem și noi echipamente noi, cu o putere mai mare.”, menționează Corneliu Mârza, Președintele „Globeco International” SRL, expert în sisteme eoliene.

Proiectul GARMA-GRUP, care a avut parte de susținerea financiară maib

Barierele Premier Energy la implementarea noilor reguli:

„Am fost foarte activi în momentul avizării acestor reguli. Am simulat aplicabilitatea acestora și am intervenit cu careva modificări, bazându-ne pe experiențele în simulărilor. În urma analizelor vreau să vin cu câteva recomandări pentru cei care doresc să investească în viitor: trebuie să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în Europa și în țara vecică, legat de tranzacționarea energiei electrice. La moment avem niște costuri foarte mari, iar aceste costuri vin pe umerii producătorilor. Le recomandăm producătorilor să se informeze despre consecințele noilor reguli. Un alt aspect este contractarea serviciilor de prognoză de calitate, pentru că energia eoliană față de cea fotovoltaică este mai problematică, dar și asocierea cu grupuri de echilibrare, care vă va permite să diminuați costurile”, spune Directorulul Gestiunea Energiei la Premier Energy Distribution, Sergiu Petrea.

 

Sesiunea întrebări-răspunsuri pentru primul panel de discuție

Cât de complicat este ca Republica Moldova să obțină aviz de racordare?

„În țara noastră nu este deloc complicat să obții racordare la rețea. Chiar pe site-ul Premier Energy la capitolul racordare rețea, efectuați o cerere, după care primiți la adresa de e-mail un răspuns la cererea d-stră. Accesul la rețea este un subiect foarte important, și în ultima perioadă observăm că unele puncte ale rețelei sunt congestionate, din acest motiv suntem nevoiți să refuzăm unele cereri de racordare.”, menționează Directorul Gestiunea Energiei la Premier Energy Distribution, Sergiu Petrea.

În aceste momente începe primul panel de discuții: Sistemele fotovoltaice

Vorbitorii primului panel:

  • Andrii Glevatskyi, Vicepreședintele maib
  • Violina Șpac, Directoarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică
  • Sergiu Petrea, Directorul Gestiunea Energiei la „Premier Energy Distribution” SA
  • Tatiana Odnorog, CEO Unisolar SRL, expertă în sisteme fotovoltaice
  • Gherasim Tofan, Directorul Skyvolt SRL, client maib
  • Zoia Romaniuc, Fondatoarea GȚ „Romaniuc Zoia”

Moderator: Alexandru Bologa, Coordonatorul Local al Proiectului EU4Business - BERD

„Ideea de a implementa un parc fotovoltaic a apărut odată cu situația critică de energie din Republica Moldova. La început am întâmpinat foarte multe greutăți, cum ar fi alegerea terenului, care este și 80% din succes, apoi coordonările cu toate instituțiile statului fiind un alt obstacol în calea noastră. În ultimii ani, acest lucru a devenit mai accesibil, din câte știu acum sunt peste 200 de proiecte care au undă verde, dar nouă, celor care am inițiat acest proiect în țara noastră, ne-a fost destul de greu. Am avut un deosebit noroc să fac cunoștință cu doamna Vrabie, lucrătoare maib, care într-un timp destul de scurt ne-au acordat banii pentru credit și am reușit să mergem mai departe”, spune Gherasim Tofan, Directorul Skyvolt SRL, client maib

Un alt proiect susținut de maib este Întreprinderea Țărănească „Romaniuc Zoia”

Prezentarea experienței maib în finanțarea proiectelor green energy și a produselor băncii

Andrii Glevatskyi, Vicepreședintele maib

„Maib este banca care a înțeles că trebuie să contribuie la creșterea energiei regenerabile din Moldova. Acest domeniu acum 10 ani, era unul foarte greu de atins, pentru că toți aveau frica de a investi în ceva ce încă nu ne era cunoscut. Astăzi avem aproximativ 70 de clienți care au primit finanțare pentru afacerile ce țin de energia verde.”

„Pentru a veni în ajutorul clienților noștri, am decis să le oferim câteva oferte, condiții, dar și cerințe față de aceștia. Unul din riscurile pe care le-am găsit, pe parcursul implemenării acestui proiect este tariful. După lege avem un tarif fix, dar la momentul actual nu toți se țin de el, din acest motiv, sper că astăzi o să reușim să ajungem la un numitor comun cu clienții noștri, pentru a rămâne la tariful fix.”, mai spune Vicepreședintele maib.

„Indiferent de greutățile care apar în cale, noi o să continuăm să mergem în proiectele Green Energy. În această ordine de idei, maib a decis să ofere un sprijin total pentru antreprenori și anume un pachet de deservire gratuit timp de 3 luni, un depozit special pentru proiectele green energy, soldul minim fiind de 20 000 mii de lei. Încă un sprijin pentru toți cei care decid că apeleze la noi, este reducerea de 0,25 p.p la comisionul de acordare a creditului.”

Prezentarea situației din sectorul energetic la nivel macroeconomic

 

Macar Stoianov, Consultantul financiar maib

„Cu toții cunoaștem cu unul dintre misiunile noastre principale au fost de a economi energia, chiar și înainte de războiul din Ucraina. Energia verde este o industrie cu o creștere potențială, fiind o oportunitate de creare a unei industrii cu locuri de muncă bine plătite”.

Industria energetică în Republica Moldova în comparație cu alte țări europene:

„Capacitatea electrică care ar putea fi instalată pe teritoriul țării este aproximativ 10 MW. Ceea ce înseamnă că energia regenerabilă este viitorul țării noastre, având un potențial major atât în energia eoliană cât și în cea fotovoltaică”.

Licențierea, condițiile și actele necesare pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile. Tarife fixe și prețurile plafon la energia electrică produsă

Violina Șpac, Directoarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică

Situația la zi în ceea ce ține de sursele regenerabile din Republica Moldova:

Situația la zi în ceea ce ține de sursele regenerabile din Republica Moldova:

Tarife și prețuri plafon:

Evenimentul poate fi urmărit și online pe pagina de facebook maib, youtube maib, sau pagina web maib.md

În aceste momente la Tekwill se desfășoară conferința „Crește energia afacerii prin resurse regenerabile” organizată de maib.

Conferința se desfășoară în format hybrid atât online, cât și offline și poate fi urmărită pe paginile de facebook:

Cuvânt de introducere Giorgi Shagidze, Președintele maib

„Bună ziua. Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că sunteți aici la această conferință despre energia verde. Sperăm că o să fie o conferință interesantă, unde o să puteți afla detalii despre cum ar trebui să ajutăm clienții noștri. Maib este cea mai mare bancă din țară și a continuat să susțină afacerile din țară indiferent de conflictul din țara vecină. Anul acesta am avut 450 mii de credite de afaceri, iar portofoliul de afaceri a crescut cu 40%. Ne mândrim foarte mult că aproape jumătate din creditele oferite din țară au fost oferite de maib. Împreună cu dv-stră facem primii pași în a susține afacerile în domeniul energiei verzi. Anul trecut am obținut 10 mln de euro finanțare pentru acest domeniu și deja am început implementarea acestuia. În acest an am început 26 de proiecte ce țin de energia regenerabilă, iar după această conferință sperăm să avem mai multă inițiativă din partea afaceriștilor din acest domeniu.”

Sursa: agora.md

 

 

 

 

​​​​​

 

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok