La maib academy angajații își dezvoltă abilitățile prin simulări. Cum îi ajută centrul să devină buni profesioniști

Pe 11 august, maib a lansat maib academy, un proiect care include traininguri, e-learning-uri, programe de învățare continuă și alte activități axate pe dezvoltarea competențelor profesionale și crearea unei culturi a învățării.
În cadrul maib academy a fost lansat și un training center în care cursanții au posibilitatea să își dezvolte anumite competențe și să participe la simulări de activități care se întâmplă între un angajat și un client într-o sucursală maib. Prin intermediul acestor traininguri, fiecare angajat este învățat cum să facă față provocărilor apărute în diverse situații de muncă și cum să își cultive încrederea și curajul pentru a presta ulterior servicii de înaltă calitate clienților.

„Cel mai important pentru noi, fiind o companie care prestează servicii, este să punem clientul în centrul atenției. Așadar, prin intermediul instruirilor desfășurate, le explicăm angajaților noștri ce înseamnă acest lucru și îi învățăm cum să comunice cu clientul, cum să se prezinte, cum să creeze experiențe bancare de cea mai bună calitate fiecărui client”, a precizat președintele maib, Giorgi Shagidze.

La centrul de training, cursurile vor fi livrate de șapte traineri, angajați maib instruiți anterior de consultanți internaționali, care au creat și au dezvoltat programele de învățare. Programul instruirilor este unul modular și durează un an, dar se desfășoară cu o periodicitate. Acesta începe cu niște cursuri online la care participanții sunt familiarizați cu ceea ce urmează să învețe. După care urmează traininguri în sala de curs, iar ulterior primesc teme pentru acasă. În continuare, trec prin partea practică și prin verificarea cunoștințelor.

Lista cursurilor din cadrul maib academy este destul de bogată.

Astfel, la centrul de training vor fi predate cursuri:
# pentru noii angajați care încă nu au activat în sucursale;
# specializate pe servicii;
# specializate pe produse;
# specializate pe nivelul de deservire;
# specializate pe prevenirea situațiilor de fraudă;
# specializate pe protecția datelor cu caracter personal;
# specializate pe securitatea informațională;
# de educație financiară pentru copii și tineri.

De asemenea, vor fi organizate și cursuri dedicate dezvoltării abilităților de management, leadership sau IT, la care vor fi invitați traineri specializați.

„Până la crearea maib academy, existau programe de instruire, însă conceptul era altul și era un proces simplu, într-o sală de curs, fără condiții de simulare. Atunci când angajatul mergea să se integreze în sucursală, el avea nevoie de mai mult timp pentru a se acomoda cu locul de muncă. În cadrul acestui centru de training, am creat un spațiu identic cu cel din sucursală și, mai mult decât atât, chiar avem amenajată o sucursală maib unde viitorii angajați au posibilitatea să vadă cum se lucrează în viața reală”, a menționat Svetlana Bodaci, directoarea Departamentului Resurse Umane, maib.

Potrivit acesteia, cursurile predate la centrul de training îi vor ajuta pe angajații maib să avanseze în carieră, pentru că modelul pe care îl implementează banca este de creștere prin contribuție. „Fiecare, în funcție de competențele pe care le posedă, își creează nivelul său de creștere. Prin intermediul trainingurilor, angajatul observă de ce fel de competențe are nevoie pentru a avansa de la o etapă la alta și a ajunge acolo unde își dorește”, a mai precizat Svetlana Bodaci.

Centrul de training reprezintă un spațiu modern și comod, cu o capacitate maximă de până la 80 de persoane. Acesta este separat în patru săli, denumirea cărora este inspirată din genuri muzicale.

#Sala „Hip-Hop” – este un spațiu transformer unde pot fi organizate conferințe, traininguri comportamentale sau ședințe cu o capacitate de până la 50 de persoane.

# Sala „Classic” – i se mai spune și sala „Laborator”, pentru că este amenajată asemeni unei sucursale reale, unde pot fi simulate diverse procese de lucru. Sala „Classic” permite instruirea noilor angajați și perfecționarea celor cu experiență, conform celor mai noi practici în domeniul deservirii clienților.

#Sala „Rock” – după cum sugerează și denumirea sa, este un spațiu unde ritmul este alert, gândirea creativă și spiritul de echipă – de nelipsit. Aici are loc „asamblarea” și testarea noilor traininguri de către echipa de traineri ai băncii și de experții invitați.

# Sala „Techno” – un spațiu inovativ, dotat cu calculatoare performante care permit instruirea angajaților utilizând softurile și aplicațiile de ultimă generație folosite inclusiv în cadrul rețelei de sucursale și agenții maib.

Lansarea acestui centru a fost mult așteptată și pentru trainerii de la maib. Diana Josan este de părere că procesul de predare este mult mai interactiv și de impact, deoarece există echipament performant și ai absolut tot de ce ai nevoie pentru a-ți ușura munca. „Dacă activezi într-o atmosferă plăcută, confortabilă, și procesul de lucru este diferit. Mai mult decât atât, acest centru de instruire este binevenit, pentru că avem posibilitatea să ne cunoaștem, vin foarte mulți angajați, atât din sucursalele din municipiul Chișinău, cât și din diferite orașe ale Republicii Moldova”, a spus Diana.

Cristina Burlacu și Victoria Potlog sunt cursante în cadrul maib academy și chiar dacă este prima lor zi la centrul de training, sunt încântate de instruiri.

„Trainingurile mă ajută să înțeleg bucătăria maib. Învățăm totul foarte rapid, într-un limbaj familiar nouă și e tare-tare interesant. Simularea ne ajută să depășim anumite bariere pe care le-am putea întâlni în perioada activității ulterioare”, a precizat Cristina.

Totodată, Victoria a concluzionat că în cadrul trainingurilor sunt abordate diferite teme și situații. „La curs, învăț lucruri noi, nestudiate la facultate și e foarte interesant să descopăr atâtea informații despre cum e să fii mereu orientat către client”.

Noul centru de training se află în cadrul sucursalei maib „Gheorghe Asachi”, de pe strada Gheorghe Asachi 25/3.

Sursa: diez.md