Radu Crivoi. Premieră pentru sectorul bancar din Republica Moldova - Sustainalytics a apreciat eforturile maib în domeniul ESG

Radu Crivoi, Analist Sustenabilitate și Relații cu Investitorii la maib, într-un interviu cu jurnalistul Pavel Zingan.

Radu, salutare.  Recent, mă pregăteam pentru un interviu și am găsit pagina de sustenabilitate a maib pe site-ul dedicat Relațiilor cu investitorii. Mai exact, am observat că maib a fost inclusă în clasamentul ESG-risks de către Sustainalytics, parte a Morningstar, cea mai mare agenție de cercetare și rating din SUA. În afară de pagina web a băncii, nu am găsit alte informații și nu am auzit ca nicio altă bancă din Republica Moldova să fi obținut un astfel de calificativ, așa că sunt curios să discutăm despre acest subiect.

Pe 15 noiembrie 2023, maib a devenit prima bancă din Republica Moldova care a primit un scor de risc ESG recunoscut la nivel internațional. Suntem mulțumiți de scorul pe care l-am primit - ratingul general a fost de 25,5 puncte, ceea ce înseamnă că ne încadrăm în categoria de risc scăzut și mediu. În rândul băncilor regionale ne aflăm în primele 38%, iar în rândul băncilor globale ne aflăm în primele 45%. Având în vedere că aceștia sunt primii pași ai maib în ceea ce privește subiectul ESG, rezultatele sunt bune.

Va deveni obligatorie obținerea unui astfel de calificativ pentru băncile din Republica Moldova?

Să privim retrospectiv. Anul trecut, odată cu lansarea raportului anual, maib a publicat și primul raport de sustenabilitate. Probabil este cunoscut faptul că maib intenționează să își listeze acțiunile la Bursa de Valori București. După listare, investitorii vor compara maib nu cu băncile din Republica Moldova, ci cu cele internaționale. În prezent, în țările UE, în România, toate băncile și companiile mari elaborează rapoarte de sustenabilitate. Acest lucru nu este obligatoriu doar din punct de vedere normativ, ci și din punct de vedere practic, deoarece mulți investitori îl solicită în prezent. În Republica Moldova această practică este opțională și slab dezvoltată. Există, totuși, câteva companii, cum ar fi Premier Energy și Kaufland, care au publicat recent astfel de rapoarte, dar nicio bancă nu a făcut acest lucru. În mod notabil, unele companii-fiică din Republica Moldova ale companiilor străine elaborează rapoarte la nivel de grup. Maib este prima bancă din Republica Moldova care a publicat un astfel de raport. Pot spune, de asemenea, că, pe măsură ce legislația Republicii Moldova va fi aliniată la standardele europene, toate băncile vor trebui să publice astfel de rapoarte în viitorul apropiat.

Îmi imaginez cum arată și ce reprezintă raportul anual al unei bănci. Dar ce ar trebui să includă raportul de sustenabilitate al unei bănci?

Există standarde europene și globale general acceptate pentru astfel de rapoarte, iar noi am respectat din start aceste standarde. Raportul include informații privind impactul maib asupra mediului (amprenta de carbon a operațiunilor noastre, utilizarea resurselor, practici responsabile din punct de vedere ecologic, finanțarea economiei verzi), impactul asupra comunității (practici de consum echitabile și responsabile, responsabilitate socială, corectitudine în ceea ce privește modul de abordare a angajaților) și standardele de guvernanță (etică în afaceri, mecanisme de guvernanță și de asigurare a responsabilității și transparenței).

Dar ați decis să nu vă opriți la raport, ci să fiți incluși în ratingul internațional de risc ESG. M-am informat despre compania care a făcut evaluarea respectivă. Morningstar Sustainalytics este o companie lider în domeniul cercetării, ratingurilor și datelor ESG. Aceasta lucrează cu cele mai importante firme de investiții, fonduri de pensii și companii mari din lume pentru a le ajuta să integreze sustenabilitatea în politicile, practicile și investițiile lor. Care a fost motivul care a stat la baza inițiativei de a crea acest clasament?

Avem nevoie de un astfel de rating pentru viitor. Planurile maib de a se lista la bursă rămân în vigoare. Scorul obținut este un indicator important pentru investitorii internaționali care apreciază un nivel ridicat de transparență. Acesta sprijină eforturile noastre de sustenabilitate pentru a obține recunoașterea internațională.

De asemenea, acest rating va fi un punct de plecare și un punct de referință intern important pentru noi. Am primit o analiză detaliată a motivelor pentru care am primit anume acest scor, ceea ce înseamnă că vom putea lucra la îmbunătățirea acestuia în viitor.

Se va ține cont de rezultatele evaluării la elaborarea strategiei de dezvoltare a maib?

Cu siguranță. Pregătim deja raportul de sustenabilitate pentru anul 2023, iar rezultatele obținute în urma auditului vor fi luate în considerare în cadrul acestuia. În plus, strategia noastră actuală de dezvoltare sustenabilă include aproximativ 60 de inițiative diferite care vor fi implementate în întreaga bancă în aproape toate domeniile, de la produse bancare la politica socială corporativă.

Este vorba despre un demers care necesită mult efort organizațional și financiar din partea băncii și, în același timp, nu este obligatoriu.

Vrei să afli de ce maib a ales să facă acest lucru acum?

Exact.

Aderarea la UE este principalul vector de dezvoltare a Republicii Moldova. Subiectul dezvoltării sustenabile în Uniunea Europeană a devenit extrem de important. Toate companiile mari vor prezenta rapoarte privind aspectul dezvoltării sustenabile, iar activitatea acestora va fi evaluată ținând cont de riscurile ESG. În curând, această practică va fi implementată și în Republica Moldova. De asemenea, va fi modificat mecanismul de impozitare și se va lua în considerare impactul climatic al activităților companiilor. Urmează modificări și în legislația care reglementează activitatea bancară. Banca Centrală Europeană și Banca Națională a Moldovei vor trebui să ia în considerare riscurile climatice. Republica Moldova a primit deja o foaie de parcurs, iar în viitorul apropiat, băncile vor trebui să țină cont de efectele riscurilor climatice în gestionarea riscurilor. Astfel, maib investește în viitorul său. În calitate de lider în domeniul bancar din țară, trebuie să fim un exemplu în această direcție, inclusiv pentru clienții noștri, pentru că vom putea împărtăși cu ei experiența noastră în ceea ce privește acțiunile practice în această direcție.

În ceea ce privește finanțarea economiei verzi, la ce etapă se află maib?

Acum se lucrează la funcția de management al riscului climatic și dezvoltăm un fond intern pentru promovarea inițiativelor verzi, pentru care au fost alocate 10 milioane de lei. Portofoliul nostru de credite verzi la sfârșitul anului 2023 reprezenta 580 de milioane de lei. Este vorba în mare parte despre panouri solare, energie eoliană și un împrumut mare pentru parcul de troleibuze din Chișinău. Putem spune că banca devansează conștient cerințele de reglementare în domeniul dezvoltării sustenabile, astfel încât, în viitor, când legislația va fi armonizată cu standardele europene, vom fi pe deplin pregătiți să ne conformăm noilor reglementări.

De cât timp activezi la maib?

Sunt parte a echipei maib de un an. Până a mă angaja la maib, am studiat la University College London și am urmat o stagiere la PwC. La scurt timp după absolvire, am aflat de o funcție  vacantă de Analist Relații cu Investitorii la maib și mi-a atras atenția. De asemenea, mi-a plăcut ideea de a reveni acasă după 5 ani în care am trăit peste hotare. Sincer să fiu, am aflat abia în timpul interviului de angajare despre elementul de sustenabilitate ca fiind o parte importantă a jobului la maib, dar am acceptat provocarea și nu regret!

Acest site folosește cookies. Prin continuarea navigării, îți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.

Ok