Close
Новости
Новости
Депозиты
Clasic Clasic+
Услуги на рынке Ценных Бумаг
Рынок ценных бумаг
Тарифы и Общие условия
Тарифы и Общие условия
Электронные услуги
Internet-Banking СМС-Уведомления
M@IB Online Info COVID-19
Internet Banking MAIBank Mobile Электронные выписки Transfer P2P Перевод T2C

Achită contactless în transportul din capitală


Mai comod, mai modern, mai sigur, mai rapid şi... fără grija cash-ului – sunt doar câteva dintre avantajele plăţilor fără numerar.

Mai nou, acestea au fost extinse şi în transportul public din municipiul Chişinău, în cadrul unui proiect pilot lansat în martie anul curent de Moldova Agroindbank, în parteneriat cu Mastercard şi Primăria municipiului Chişinău. Aceasta este şi prima soluţie lansată în Moldova de acceptare a plăţilor fără numerar pentru călătoria în transportul urban, MAIB contribuind astfel la dezvoltarea şi tehnologizarea capitalei, în contextul conceptului de smart city.

„Moldova Agroindbank acordă o atenţie deosebită dezvoltării infrastructurii de plăţi şi a soluţiilor tehnologice inovatoare. Credem că implementarea tehnologiilor moderne din sectorul bancar în viaţa de zi de zi va contribui la simplificarea vieţii cotidiene a oamenilor şi la creşterea nivelului de confort”.

 

Aliona Stratan,
Prim-vicepreşedintele Comitetului de Conducere al Moldova Agroindbank


„Conform cercetărilor noastre, 40% dintre moldoveni ar dori să achite călătoriile cu cardul. Suntem siguri că locuitorii şi oaspeţii oraşului vor aprecia posibilităţile de plăţi fără numerar în transport, ceea ce oferă un nou nivel de confort şi siguranţă”.
 

Irina Untila,
Directorul Oficiului Mastercard din Moldova


Locuitorii şi oaspeţii capitalei pot plăti rapid şi fără numerar pentru călătoria pe rutele de troleibuz nr. 22, 23, 24 şi 30, precum şi în autobuzele care circulă pe rutele nr. 2 şi 5. Toate cele 110 vehicule de pe rute sunt în proces de echipare cu terminale mobile, disponibile la taxatori.

Proiectul reprezintă primul pas în cadrul Memorandumului de colaborare strategică, care a fost semnat de Mastercard şi Primăria Chişinău în ianuarie 2021.

 

 
1. Cum se plăteşte călătoria în transportul public folosind un terminal mobil?

Taxatorii sunt echipaţi cu terminale mobile şi ajută pasagerii să utilizeze noul serviciu. Pentru a achita călătoria fără numerar este suficient:
  • să apropii de ecranul terminalului cardul bancar contactless, smartphone-ul sau alt dispozitiv care acceptă funcţia de plată contactless;
  • după confirmarea plăţii, o sumă egală cu costul călătoriei este debitată automat de pe card;
  • după finalizarea plăţii, terminalul va emite un semnal sonor şi va imprima un bilet cu informaţii despre preţul, data şi ora călătoriei.
 
2. Care este preţul călătoriei în cazul plăţii fără numerar? Se percep comisioane suplimentare pentru achitarea cu cardul?

În cazul plăţii fără numerar, preţul călătoriei nu se modifică şi constituie 2 lei pentru rutele de troleibuz şi 3 lei pentru rutele de autobuz. Nu se percep comisioane suplimentare pentru plăţile fără numerar.

IMPORTANT: Până la sfârşitul lunii aprilie 2021 se aplică o reducere de 50% la achitarea cu un card Mastercard de la Moldova Agroindbank în troleibuzele nr. 22, 23, 24 şi 30 şi autobuzele care circulă pe ruta nr. 5.
 
3. Ce carduri bancare pot fi utilizate pentru a plăti călătoria prin intermediul terminalului mobil?

Pentru achitarea călătoriei în transportul public sunt acceptate cardurile bancare contactless ale oricărei bănci din Moldova şi din lume, emise de diferite sisteme de plăţi. Cardurile care acceptă tehnologia de plată contactless au un marcaj special - indicatorul contactless

De asemenea, terminalul mobil permite achitarea călătoriei cu smartphone-ul sau un alt dispozitiv care acceptă funcţia de plată contactless. De exemplu, poţi achita călătoria cu un smart watch care acceptă Garmin Pay.
 
4. Se poate achita pentru călătorie cu numerar?

Da, poţi plăti pentru călătorie şi cu numerar: după ce primeşte banii de la pasager, taxatorul efectuează plata la terminalul mobil cu cardul său special şi eliberează un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.
 
5. Cum are loc achitarea călătoriei de către categoriile care beneficiază de facilităţi, de exemplu, pensionari?

Pentru categoriile beneficiare de facilităţi, condiţiile de călătorie au rămas neschimbate. Este suficient ca pasagerii să prezinte taxatorului legitimaţia de beneficiar, după care acesta va înregistra călătoria cu tarif redus pe terminalul mobil, folosind un card special şi va emite un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.
 
6. Cum pot să achite copiii pentru călătorie?

Un copil cu vârsta sub 7 ani are dreptul să călătorească gratuit cu mijloacele de transport în comun. Copiii de peste 7 ani pot achita călătoria cu un card bancar, dacă părintele a solicitat emiterea acestuia în numele copilului, sau în numerar: după ce primeşte banii pentru călătorie, taxatorul va efectua plata pe terminalul mobil cu cardul său special şi va elibera un bilet tipărit cu detaliile călătoriei.
 
7. Cât timp durează plata contactless pentru călătorie?

Viteza este unul dintre principalele avantaje ale tehnologiei de plată contactless Mastercard. Plata are loc aproape instantaneu. În plus, pentru plata fără numerar nu este nevoie să se piardă timp căutând bancnote şi calculând restul, ceea ce, de asemenea, economiseşte timpul.
 
8. Banii pentru o călătorie pot fi încasaţi accidental de două ori?

Nu, terminalul procesează câte o plată. După achitare emite un semnal sonor, imprimă biletul şi se blochează. Pentru a efectua o altă plată de pe acelaşi card, taxatorul trebuie să iniţieze din nou plata. Prin urmare, este imposibil să se achite accidental călătoria de două ori.
 
9. Ce este tehnologia contactless?

Tehnologia contactless, după cum sugerează şi traducerea termenului din engleză – „fără contact”, permite efectuarea tranzacţiilor printr-o simplă apropiere a cardului de ecranul terminalului de plată. Aceeaşi operaţiune realizată cu un card obişnuit ar necesita introducerea cardului în terminalul de plată şi tastarea codului PIN.

În prezent, practic toate cardurile emise în lume au integrată tehnologia contactless, care permite efectuarea achitărilor mult mai rapid.
 
10. Cât de sigure sunt plăţile contactless?

Plăţile contactless sunt una dintre cele mai sigure metode de plată. În timpul tranzacţiei, informaţiile legate de plată sunt protejate de un cod dinamic unic (criptogramă), care nu poate fi utilizat a doua oară în scopuri frauduloase.

În plus, utilizând plata contactless pasagerul nu transmite cardul din mână în mână şi nu intră în contact cu numerarul, ceea ce este mai igienic. Studiile arată că există în medie peste 26.000 de bacterii pe bancnotele europene, care pot fi un pericol pentru sănătate.
 
11. Ce reprezintă funcţia de plată NFC?

Tehnologia NFC (Near Field Communication) permite efectuarea tranzacţiilor printr-o simplă atingere a telefonului sau ceasului de ecranul terminalului.

Pentru a putea achita prin NFC, în telefon ar trebui să ai integrat un card într-un portmoneu electronic (Apple Pay, Google Pay sau Garmin Pay), iar POS-terminalul - să accepte achitările contactless.

Deocamdată, cardurile MAIB nu au integrată tehnologia NFC, însă POS-terminalele acceptă achitarea cu cardurile altor bănci din Moldova sau din lume care aplică acest sistem.

Abia aşteptăm intrarea Apple Pay şi Google Pay pe piaţa de plăţi mobile din Republica Moldova şi să extindem alternativele de achitare contactless.
 
12. De ce în transport nu sunt instalate terminale staţionare?

Terminalele mobile pentru plăţi fără numerar sunt prima etapă a proiectului pilot. În viitor se planifică echiparea transportului şi cu terminale staţionare, ceea ce va permite acceptarea plăţii pentru călătorie prin carduri şi dispozitive care acceptă funcţia de plată contactless, fără participarea taxatorului.

Odată cu instalarea terminalelor staţionare, taxatorii vor începe treptat să îndeplinească funcţia de controlori.
  La subiect


 


Mastercard şi Moldova Agroindbank
implementează primul proiect
din Moldova de plăţi fără
numerar în transportul public

11.01.2021

Citeşte mai mult ➝
 

Primăria municipiului Chişinău,
Mastercard şi Moldova Agroindbank
încep implementarea proiectului
plăţilor contactless în transportul
public din capitală

05.03.2021

Citeşte mai mult ➝
 

Primăria Chişinău,
Mastercard şi Moldova Agroindbank
au lansat plata fără numerar
pentru călătoria în transportul
public din capitală

16.03.2021

Citeşte mai mult ➝
 

1 leu în troleu!
Achită cu Mastercard
de la MAIB toată luna aprilie

01.04.2021

Citeşte mai mult ➝


Peste 20 de mii de călătorii
fără numerar: primele rezultate
ale proiectului pilot
implementat de Mastercard
şi Moldova Agroindbank
în transportul din Chişinău
19.03.2020

Citeşte mai mult ➝
 

Moldova Agroindbank,
partener în primul
proiect de plăţi contactless
în transportul public

18.03.2021

Citeşte mai mult ➝
 

MAIB и Mastercard для «умного города» – ВИДЕО

19.03.2021

Citeşte mai mult ➝
 

Achită contactless în transportul public din capitală

28.05.2021

Citeşte mai mult ➝