Close
Depozite
Clasic Clasic+
Servicii pe piaţa de capital
Piaţa de capital
Tarife şi condiţii generale
Tarife şi condiţii generale
Servicii electronice
Internet-Banking SMS-notificări
M@IB Online Info COVID-19
Internet Banking MAIBank Mobile Extrase Electronice Transfer P2P Transfer T2C
“25 de ani ai MAIB au demonstrat că cooperarea cu instituţiile financiare internaţionale a fost şi  va fi una dintre direcţiile strategice pentru bancă” 08.04.2016

“25 de ani ai MAIB au demonstrat că cooperarea cu instituţiile financiare internaţionale a fost şi va fi una dintre direcţiile strategice pentru bancă”

Interviu cu Alex Tanase, Ex-Director Asociat, Senior Banker BERD, cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a BC “Moldova Agroindbank” SA (MAIB)

Mesaj: Cele mai călduroase felicitari! Aceasta este o realizare extraordinară avînd în vedere împrejurările macro-economice şi geo-politice din regiune şi din Moldova în această perioadă plină de încercări. Toate cuvintele mele de laudă merg către Conducerea băncii şi către personalul băncii. Aţi făcut o treabă extraordinară! Excelent! Dar sarcina dvs. nu s-a terminat. În industria bancară, 25 de ani de realizări foarte bune pun doar temelia pentru realizări şi mai importante. Sunt sigur că banca va face faţă provocărilor care vă aşteaptă, cu încredere şi hotărîre de a îşi menţine poziţia de lider în Moldova. Şi nu numai! Cooperarea internaţională, inclusiv cu organizaţiile financiare internaţionale, trebuie să fie o direcţie strategică pentru bancă. Următoarea ţintă este jubileul de la 50 de ani cu realizări şi mai mari. Vă doresc noroc, muncă asiduă şi multe succese pe drumul care vă aşteaptă.
 
Retrospectivă
 
Întrebare: Cum şi cînd a început colaborarea dvs. cu Republica Moldova?

AT: Primele mele contacte cu Moldova au fost în timp ce eram Consilier la Fondul Monetar Internaţional (FMI) la Washington D.C. la începutul anilor ’90. După august 1991, Moldova şi-a exprimat în mod clar dorinţa strategică de a face parte din rîndul membrilor FMI. Eu am fost responsabil, din partea FMI, de pregătirea documentaţiei pentru aderarea Moldovei la FMI. Moldova a semnat Acordul de Asociere cu FMI pe 12 august 1992, avînd o cotă initială de DST 90 mln (circa USD 141 mln).
 
Întrebare: Din 25 de ani ai băncii aţi colaborat cu MAIB o perioadă de 23 de ani. Este o perioadă îndelungată, marcată de diverse evenimente şi realizări. Cum aţi caracteriza această cooperare succint?

AT: Într-adevăr, 23 de ani de cooperare este o perioadă de timp lungă. Am întîlnit reprezentanţii MAIB, domnul Grigore Furtună, Preşedintele de atunci al băncii şi doamna Natalia Vrabie, Vice-Preşedintele de atunci al MAIB în martie 1993, pentru prima dată. Din acele întîlniri de început a fost clar pentru mine că există o dorinţă sinceră de cooperare din ambele părţi, dar erau mai multe lucruri care trebuia rezolvate mai întîi. Am cerut, ca punct de pornire, să avem conturile băncii auditate de un auditor internaţional de renume. În acele zile, noi vroiam să înţelegem situaţia financiară a celei mai mari bănci din Moldova al carui articol principal din bilanţ era “Alte active” şi al cărui bilanţ era de fapt denominat în ruble. Aceasta a fost posibil prin septembrie 1994. Atunci am început pregătirile din plin pentru prima linie de credit în favoarea MAIB de 20 mln USD. Aceasta a fost acordată în august 1995. Linia a fost în întregime implementată, şi 35 de companii moldoveneşti au beneficiat de fondurile puse la dispoziţie. Acesta a fost începutul. (O fotografie de la acest eveniment este prezentată mai jos).
 

 
De la sîinga la dreapta: L. Dumitrescu, V. Badrajan, R. Freeman, G. Furtună,
X. Dedullen, N. Vrabie, B. Balthazar, D. Hexter şi A. Tanase - august 1995
 
Intrebare: Cum aţi aprecia importanţa parteneriatului dintre MAIB şi BERD pentru economia naţională?

AT: Excelentă! Începutul prezentat mai sus a fost urmat de ani mulţi de muncă asiduă ale ambelor părti (MAIB şi BERD) pentru consolidarea suportului de care economia Moldovei avea nevoie, în special pentru sectorul privat moldovenesc care a fost şi continua să fie centrul activităţilor BERD. Doamna Vrabie a fost între timp promovată pe poziţia de Preşedinte şi, în decursul anilor, dînsa a format o echipă de personal excelentă, care a inclus şi pe actualul Preşedinte al băncii, domnul Serghei Cebotari. De-a lungul anilor, am cooperat, de asemenea, cu Preşedintele Consiliului, domnul  Victor Miculeţ, şi cu mulţi, mulţi alţi angajaţi ai băncii. Multe facilităţi de credit şi asistenţă tehnică au fost acordate MAIB de către BERD, inclusiv un împrumut dedicat sectorului micro; o linie suplimentară de credit pentru ÎMM-uri; un împrumt subordonat convertibil; participarea în capitalul băncii pînă în 2005; împrumut pentru eficienţa energetică la companiile industriale private; împrumut pentru eficienţa energetică în sectorul rezidenţial şi o linie care a fost folosită consistent pentru garantarea instrumetelor de comerţ (TFP). În total, BERD a acordat 8 facilităţi pentru MAIB, lucru care este un record impresionant. Nicio altă bancă din Moldova nu are un astfel de record. Între timp, MAIB însăşi a evoluat de la total active de 28,9 miliarde de Ruble la sfîrşitul anului 1991 - la 847 milioane EUR la finele anului 2015. Profitul net a fost de 17,6 mln EUR anul trecut. Aceasta este o dezvoltare respectabilă în contextul actual din Moldova. Aş putea să spun că la data plecării mele de la BERD (vedeţi foto cu Directorul meu, D-l Henry E. Russell, în ianuarie 2016), MAIB era într-o formă financiară foarte bună, sub conducerea unui management foarte bun şi dinamic.
 

 
Intrebare: Ce perspective vedeţi pentru interacţiunea dintre Moldova-Agroindbank şi organizaţiile financiare internaţionale?

AT: Cred că primii 25 de ani de existenţă ai MAIB au demonstrat foarte clar că o cooperare cu instituţiile financiare internaţionale a fost şi va continua să fie una dintre direcţiile strategice pentru bancă. Conducerea actuală a băncii, în frunte cu Preşedintele Serghei Cebotari, are o perspectivă foarte clară în această privinţă. Şi este una corectă! Potenţialul este mare şi beneficiile vor fi pentru economia naţională, pentru sectorul privat moldovenesc şi pentru sutele de mii de clienţi ai MAIB. Instituţii cum a fi BERD, BEI, EFSE, Banca Mării Negre pentru Comerţ şi Dezvoltare, Corporaţia Financiară Internaţională, Banca Mondială şi multe altele sunt gata să ajute, cred în mod destul de sigur, eforturile MAIB pentru susţinerea acestei strategii, cu condiţia că anumite cerinţe sunt îndeplinite. Aceste cerinţe se referă în principal la situaţia macro-economică din Moldova, la dezvoltarea unui sistem bancar modern, la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi a transparenţei acţionarilor în toate băncile din ţară, inclusiv la MAIB.
 
Intrebare: Ce aţi dori managementului băncii, echipei la atingerea acestei aniversări semnificative?

 AT: Conducerea actuală a MAIB şi personalul băncii sunt conştienţi de complexitatea sarcinii lor. Nu am nicio indoială că aceştia îşi vor concentra eforturile lor pentru a menţine MAIB în poziţia de lider în anii care urmează, să îi menţină profitabilitatea excelentă şi să îi îmbunătăţească guvernanta corporativă. Le doresc mult noroc, multe succese şi multe, multe realizări excelente. Primii 25 de ani au fost foarte dificili pentru MAIB, dar următorii 25 vor fi mai grei ca primii. Sunt sigur că atît conducerea cît şi personalul vor fi la înălţimea acestor sarcini grele care stau în faţa lor. Un pahar de şampanie (din cea mai bună de la Cricova!) este bine meritat să fie închinat pentru sănătate şi succese!
 

 
De la stînga la dreapta: S. Cebotari, A. Gheorghiu, V. Miculeţ, L. Rudeva, N. Vrabie, L. Manastîrli, A. Tanase, M. Teleucă  - mai  2011

Acestea sunt părerile personale ale autorului. Analizele şi opiniile exprimate nu sunt cele ale BERD. Analiza si datele sunt bazate pe informaţii disponibile la începutul lunii aprilie 2016.